1. FUTURO™ Brand
 2. Tips og tricks
 3. Om de forskellige ankelstøttetyper
 • Hvad er de forskellige ankelstøttetyper til løb?

  barfodet med ankelstøtte på gangbro af træ

  • En forstuvet ankel er en almindelig og smertefuld skade, der kan gøre dig ukampdygtig i flere dage eller uger – sommetider helt op til en måned eller længere tid. AOFAS (American Orthopaedic Foot & Ankle Society) anslår, at 25.000 mennesker får en forstuvet ankel hver dag. Disse pludselige skader er naturligvis ikke altid forbundet med at dyrke sport. Man kan også komme til skade ved at falde over sit kæledyr eller misse det sidste trin på vej ud af hoveddøren. Forstuvede ankler er meget udbredte blandt sportsfolk inden for sportsgrene med meget bevægelse, f.eks. løb, volleyball, fodbold og basketball, hvilket ofte giver skader, men alle, der dyrker sport, er i risikogruppen for at forstuve en ankel.


  • Tidlig behandling er nøglen til at undgå problemer på lang sigt

   Ifølge AOFAS bliver forstuvninger klassificeret som Grade I, II eller III, afhængigt af hvor stor skade der er på ledbåndene. Din læge eller træner vil helt sikkert gerne kigge nærmere på din ankel for at sikre, at du ikke har brækket noget, og herefter vil de anbefale en passende behandling.

   For det meste omfatter den ambulante pleje RICE-systemet – en kombination af hvile, is, kompression og elevation for at hjælpe helingsprocessen på vej. Mere alvorlige forstuvninger kræver dog en mere alvorlig behandling, og hvis du har fået en slem forstuvning, kan det være, at din læge anbefaler at tape anklen stramt op for at hjælpe med at støtte leddet. Alvorlige forstuvninger kan endda kræve gipsforbinding eller en gåstøvle, der kan tages af om natten.


  • Hvilken type ankelstøtte har du brug for?

   Ankelskinner giver varierende støtte, stabilitet og komfort. Ifølge Podiatry Today er der fem forskellige typer ankelstøtter til løb, som din læge eller træner kan overveje, afhængigt af hvor alvorlig din skade er.

   • Bind – mindst stabile og mest komfortable. De bruges ofte under en mere stabil skinne for at give komfort
   • Justerbare støtter – skinner med krog og løkke-stropper, der normalt vikles rundt om anklen. Pas på, at skinnen ikke kommer til at sidde for stramt
   • Stigbøjler – stigbøjleskinner er designet til at begrænse bevægelser til siderne og bliver ofte ordineret som alternativ til en konventionel skinne eller en støvle
   • Justerbare stabilisatorer – er normalt fremstillet af stive materialer for at give større stabilitet. Nyere designs kombineres ofte med krog og løkke-stropper og snørebånd for at forbedre komforten
   • Hybrider – kombinerer forskellige aspekter fra alle de ovennævnte skinner for at sikre komfort og stabilitet

  • Tidlig behandling er nøglen til at undgå problemer på lang sigt

   Uanset hvor inderligt du gerne vil fortsætte, kan en hurtig og relevant behandling hjælpe dig med at forstå, hvornår du skal bruge ankelstøtter som beskyttelse mod stabilitetsproblemer på lang sigt. Sørg for at få undersøgt din forstuvede ankel af en fysisk træner eller sundhedspersonale, og følg vedkommendes anbefalinger til punkt og prikke for at genvinde stabiliteten og styrken i dit ankelled.