1. Om ledsmerter
Forsker
webLoaded = "false" Loadclientside=No

Sådan fungerer det

FUTURO™ støttebandager: Designet til at afhjælpe ledsmerter

 • Uanset om du lider af kroniske ledsmerter, der har udviklet sig langsomt over tid, eller akutte smerter på grund af en frisk skade, har du brug for lindring. Hvis ledsmerter tackles ordentligt, kan det lette rehabiliteringen, forebygge yderligere sundhedskomplikationer og forbedre din overordnede livskvalitet. FUTURO™ skinner og støtteprodukter giver dig den korrekte støtte, komfort og pasform, du har brug for – når som helst og hvor som helst. Få mere at vide om dine led, de almindelige lidelser, der er forbundet med hvert af dem, og hvordan FUTURO™ støttebandager kan hjælpe.

  Disse oplysninger er ikke beregnet som erstatning for professionel rådgivning, diagnose eller behandling fra en læge. Få altid rådgivning fra lægen, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk tilstand. Du skal ikke tilsidesætte professionelle råd eller udskyde kontakten til lægen på grund af noget, du har læst her.


Knæ

Knæet er et af kroppens største led og et af de mest komplekse. Med sit tredimensionale bevægelsesområde kan knæet være en kilde til smerte på grund af skader, ældning, operationer eller fysisk inaktivitet. Du kan se nogle af de mest almindelige problemområder nedenfor.

 • MENISK

  "Skader i menisken kommer normalt til udtryk som slid på leddet – med årene mister vævet sin elasticitet og er ikke længere så spændstigt. Ulykker som f.eks. skader under skiløb eller basketball, spiller ofte kun en sekundær rolle. Selvom kvæstelser alene kan ødelægge menisken i visse tilfælde, er kronisk overbelastning af dette led i vores hverdag – også selvom vi ikke er opmærksomme på et problem – en anden kilde til skader. Man kan mærke smerterne i hverdagens bevægelser. Knæstøttebandager er sammen med passende sportsaktiviteter og fysioterapi elementer i behandlingen."

 • LEDBÅND

  "Skader i korsbånd og collaterale ligamenter er normalt resultatet af en ulykke, hvor de eksterne kræfter, der indvirker på knæet, er større end den kraft, ledbåndene kan holde til. Uanset om du har stået på ski eller spillet fodbold, er stærke smerter, hurtig hævelse af knæleddet og ingen eller meget forringet bevægelighed tegn på en mulig ledbåndsskade.  Mange ledbåndsskader kræver en operation. Knæstøttebandager supplerer den efterfølgende genoptræning."

 • BRUSKSKADER

  "Ud over normal aldersrelateret slid i knæet kan leddet også blive nedslidt, eller dets brusk kan blive ødelagt, hvis en person er meget hjulbenet eller kalveknæet. Denne form for forandringer kan komme snigende, og smerterne viser sig ofte først under helt normale hverdagsaktiviteter. I fremskredne stadier begrænser denne lidelse leddets bevægelighed markant. Gigtpiller kan sammen med en knæstøttebandage være med til at reducere eller endda helt fjerne smerterne"

 • PATELLOFEMORALT SMERTESYNDROM

  "Dette begreb rummer en række forskellige lidelser, der er relateret til knæskallen (patella). Disse lidelser strækker sig fra lidelser i de øvre benmuskler til medfødte misdannelser, hvor knæleddet er sårbart over for laterale vrid, som kan give forvredet knæ. Normalt opstår smerterne, når man går, løber eller rejser sig op efter at have siddet på hug. Gode behandlingsmuligheder kan være fysisk træning af lårmusklerne med specifikt fokus på at forbedre deres evne til at holde knæskallen på plads og/eller bevæge den korrekt. Brugen af en knæstøttebandage kan også hjælpe." 

  Disse oplysninger er ikke beregnet som erstatning for professionel rådgivning, diagnose eller behandling fra en læge. Få altid rådgivning fra lægen, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk tilstand. Du skal ikke tilsidesætte professionelle råd eller udskyde kontakten til lægen på grund af noget, du har læst her.

  Se knæstøttebandager


Håndled

Håndleddet er måske det allervigtigste led i vores karriere- og privatliv. Vores hænder og fingre er involveret i stort set alle aspekter af vores arbejde, uanset om vi dyrker sport, spiller musik eller bruger en computer. Denne konstante brug betyder, at risikoen for at skade vores håndled er ekstremt stor, og med årene kan kronisk overbelastning slide disse led ned, så der opstår nogle af de smertefulde lidelser, der er beskrevet nedenfor.

 • KNOGLEBRUD

  Radiale brud og brud på bådbenet kan forårsage intense smerter i håndleddet. Afhængigt af skadetypen og -stedet skal bruddet først placeres og derefter immobiliseret med en gipsbandage på underarmen. Denne bandage kan fjernes efter cirka 4-12 uger, hvorefter leddet er frit, og patienten kan begynde at bevæge det lidt efter lidt. Genoptræningen kan støttes af fysioterapi og brug af håndledsstøttebandager.

 • SLIDGIGT I HÅNDLEDDET

  "Brud, forstuvninger i håndrodsknoglen og mange års forkert brug eller overbelastning kan skade brusken i leddene, hvilket giver smerter, som ikke kan lokaliseres præcist og ofte får håndleddet til at hæve op. Røntgenstråler kan bruges til at stille en endelig diagnose. Tilfælde af akut slidgigt kan behandles med smertestillende piller og håndledsskinner eller -støttebandager, der forhindrer håndleddet i at lave ekstreme bevægelser. Det berørte håndled skal også have hvile og holdes beskyttet."

 • KARPALTUNNELSYNDROM

  "Karpaltunnellen er formet af knoglerne i håndleddet og et tværgående ledbånd, og den indeholder forskellige bøjelige sener og mediannerven, som giver følelse i fingrene. Der opstår smerter i hånden, når denne tunnel trækker sig sammen, hvilket er en lidelse, der kan skyldes blodansamlinger eller overbelastning af håndleddet. Det mest udbredte symptom er smertefuld paræstesi i fingrene (f.eks. en ubehagelig prikkende fornemmelse), der for det meste forekommer om natten. Det giver øjeblikkelig lindring at ryste eller gnubbe den berørte hånd, hvorimod en langvarig behandling kan indebære en forbedring af symptomerne via brug af skinner, der immobiliserer håndleddet"

 • SENESKEDEHINDEBETÆNDELSE

  "Seneskedehindebetændelse er en lidelse, der påvirker de sener, som findes langs hånden og strækker (forlænger) fingrene og tommelfingrene. Der opstår problemer, når disse sener hæver op på grund af overbelastning eller forandringer forårsaget af gigt. Leddet skal have en pause, og der skal lægges is på efter behov. Undgå frem for alt at overbelaste leddet. Gigtmedicin kan give hurtig smertelindring, og det samme gælder håndledsstøttebandager, som stabiliserer det berørte område ved at lægge et skånsomt tryk."

  Disse oplysninger er ikke beregnet som erstatning for professionel rådgivning, diagnose eller behandling fra en læge. Få altid rådgivning fra lægen, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk tilstand. Du skal ikke tilsidesætte professionelle råd eller udskyde kontakten til lægen på grund af noget, du har læst her.

  Se støttebandager til hånd og håndled


Ankel

Anklen er vakkelvorn – helt bogstaveligt! Næsten alle kender til den smerte, der kommer fra at tage et forkert skridt og vride om på anklen. Smerten skyldes normalt, at de laterale ledbånd eller den ydre del af anklen er blevet udsat for en stor forstrækning, som endda nogle gange kan resultere i et brud på knoglen. Selvom begge disse scenarier kan forekomme hver dag, sker skader i den øvre del af anklen som oftest i sport, hvor man skal være særligt omhyggelig med at beskytte anklen. Her er nogle af de mest udbredte skader.

 • ANATOMI

  Når anklen er i en position, hvor foden "peger nedad", er knoglerne mindre stabile, og leddet bruger ledbåndene og musklerne til at sikre stabilitet.

 • LEDBÅNDSSKADER ("VRID")

  Ved et vrid indad i foden – som er en af de mest udbredte ledbåndsskader – bliver de ydre (lateral) ledbånd revet over i varierende grad, hvilket betyder, at det gør ekstremt ondt at bevæge det øvre ankelled. Det anbefales at få en læge til at undersøge den forvredne ankel for at sikre, at der ikke er nogen brud. Ud over fysioterapi involverer behandlingen ofte elevation, støtte, hvile, is og kompression.

  Disse oplysninger er ikke beregnet som erstatning for professionel rådgivning, diagnose eller behandling fra en læge. Få altid rådgivning fra lægen, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk tilstand. Du skal ikke tilsidesætte professionelle råd eller udskyde kontakten til lægen på grund af noget, du har læst her.

  Se støttebandager til ankel og fod


Albue

Et antal anatomiske strukturer er pakket tæt sammen i et lille område i albuen. Kombineret med massiv og vedvarende brug af armene i hverdagen betyder det, at dette led er særlig sårbart over for skader og lidelser. Diagnose- og behandlingstiden er ofte langstrakte processer, og der kan være en bred vifte af symptomer. Denne side indeholder en kort oversigt over almindeligt forekommende problemområder.

 • TENNISALBUE

  "Tennis er ikke den eneste årsag til albueproblemer: en lang række hverdagsaktiviteter, f.eks. computerarbejde eller manuelt arbejde, kan også stresse dette led ved at overbelaste musklerne i strækkemusklerne i håndleddet og fingrene. Resultatet kan være intensive, jagende smerter, især i den ydre del af albueleddet. Behandlingen indebærer at hvile leddet og undgå bevægelser, der udløser smerten. Lokale smertestillende midler og albuestøttebandager kan også give lindring, hvilket også gælder for en lang række fysioterapeutiske behandlinger."

 • GOLFALBUE

  "Golfalbue er en lidelse, hvor de muskler, der bøjer håndleddet og fingrene, er kronisk overbelastede. Ligesom en tennisalbue behandles den som oftest med hvile, smertestillende piller og albuestøttebandager."

  Se støttebandager til albue


Ryg

75 % af alle mennesker har sporadiske eller konstante rygsmerter, hvilket gør denne lidelse til den næstmest udbredte årsag til besøg hos ortopæden. Det er lumbalrygsøjlen, der udsættes for en af de største påvirkninger, når vores led bliver nedslidte med alderen. Så gør det pludselig ondt at rejse sig op – hvilket man normalt gjorde uden at skænke det en tanke. Her er nogle af de mest udbredte rygskader.

 • SMERTESYNDROMER

  "Diskusserne er årsag til en hel del smerter i ryghvirvlerne. Diskusserne er placeret mellem hver ryghvirvel og er elastiske strukturer, der fungerer som fjedre og støddæmpere og giver ryghvirvlerne mulighed for at bevæge sig. Hvis diskusserne begynder at blive tyndere, vil leddene i rygsøjlen begynde at blive slidt ned med tiden, og nerverodskanalerne begynder at blive smallere. Disse forandringer fører til smertefulde nerverodsirritationer og en øm ryg på grund af muskelspændinger. Nogle gange spreder smerten sig til balderne og den øverste del af benet – begrebet hekseskud anvendes, hvis smerten er skarp og pludselig. Kraftige smertestillende piller hjælper mod denne lidelse i sin akutte form, og det samme gælder hvile i sengen. Et rygstøttebandage kan også være effektivt, og fysioterapi er ofte nyttigt."

 • DISKUSPROLAPS

  "I sine fremskredne stadier kan slitage få fiberringene omkring diskussen til at revne, så det interne diskusmateriale slipper ud og irriterer nerverødderne. Det gør ekstremt ondt i rygmusklerne, og det er næsten umuligt at bevæge sig. Disse smerter kan også brede sig til balder og ben, hvilket kan forårsage neurologiske lidelser som f.eks. paræstesi og svækkelse. Der skal tages et røntgenbillede af det berørte område, og der bør udføres en MRI- eller CT-scanning. EMG-test (elektrodiagnostisk test) bruges til at finde frem til nerveskader. Kraftige smertestillende piller hjælper mod en akut diskusprolaps. Der skal påbegyndes fysioterapi, når de akutte symptomer har fortaget sig. Rygstøttebandager er også en veletableret del af behandlingen."

  Se støttebandager til ryg


Nakke

Fra hold i nakken til et klassisk piskesmæld er smerter i de øverste dele af rygsøjlen en meget udbredt lidelse – og den findes i mange former og størrelser. Smerterne kan trække nedad til skuldrene og armene, hvilket kan gøre det svært at fastlægge en klar årsag. Denne side indeholder en kort oversigt over almindeligt forekommende problemområder.

 • ANATOMI

  Syv nakkehvirvler, de diskusser, der adskiller dem, de nerver, der forsyner nakke og arme, arterier, der går helt op til hjernen og et understøttende system af ledbånd – alt dette findes på et meget lille område i nakken. Det er disse funktionsområder, der gør det muligt for os at dreje hovedet og bøje og strække nakken. Som med alle andre led og systemer er rygsøjlen underlagt normale aldersrelaterede processer, men pres eller overbelastning fører også til smertefulde forandringer. Derudover fører psykologiske faktorer som f.eks. stress til dårlige kropsholdninger og spændinger i musklerne.

 • SMERTESYNDROMER

  "De almindelige årsager til nakkesmerter er indsnævring af ryghvirvlens foramen og skader på diskusserne, hvilket potentielt kan føre til sammentrukne nerver. Smerterne opstår først i området omkring den cervikale rygsøjle, som er spændt og hård. Smerter, der trækker ned i skuldre og arme, kan give paræstesi. Disse smertetyper kan generelt lindres ved lokal varmebehandling og fysioterapi, der indeholder massage af nakkemusklerne. Muskelrelakserende midler kan også indgå i behandlingen sammen med halskraver og/eller nakkestøtteprodukter, som giver varme og hæmmer smertefulde bevægelser."

  Se støtteprodukter til nakke


Andre 3M-websites
bCom
Følg FUTURO™ Brand:
FUTURO er et varemærke tilhørende 3M.
Skift lokation
Danmark - Dansk