Sjov, der sætter sig fast: En matematikøvelse før sengetid

Sjov, der sætter sig fast: En matematikøvelse før sengetid

Vi ved ikke med dig, men vi kommer helt op at køre, når vi ser en tom væg. Hvorfor? Fordi den er et perfekt lærred til at lave kunst og matematik! I denne sjove øvelse viser vi dig, hvordan du udforsker størrelser, mønstre og vinkler ved at lave blomster ud af Post-it® Notes.


 • Flower power

  Du skal bruge: Post-it® Super Sticky Notes 76 mm x 76 mm i forskellige farver og en tom væg.
  Du kan lave alle slags former med kvadratiske Post-it® Notes. En af vores favoritter er en blomst med fire blade. Du kan også lave fine mønstre med denne blomsterform.

  Billedet nedenfor er starten på et mønster. Hvilken farve vil du bruge til bladene på den næste blomst for at videreføre mønsteret?

  Flower power

 • Du kan også variere størrelsen, når du laver mønstre. Hvad sker der med blomsterne, når du bevæger dig fra venstre mod højre på billedet nedenfor? Hvis du har tilføjet en femte blomst, hvor mange Post-it® Notes er højden på stammen så?

  Desuden er der nogle blomster, der vokser hurtigere end andre! Hvis hver blomst er to kvadrater højere end blomsten før den, hvor høj er den fjerde blomst så?

  Du kan også variere størrelsen, når du laver mønstre

 • Blomster i anden potens

  Nogle blomster har mere end fire blade. Hvis du vil lave en blomst med otte blade, skal du lave et nyt lag med blade i en X-form oven på plus-formen. Sådan gør du:

  Start det andet lag blade ved at placere en ny Post-it® Note i midten som vist på billedet nedenfor. Hvert punkt på den nye Post-it® Note skal overlappe jævnt i midten af hvert blad. Du kan se, at toppunktet lander nydeligt i midten af den stiplede cirkel – ligesom nord på et kompas.

  Nogle blomster har desuden mere end fire blade

 • Når det midterste kvadrat er perfekt placeret, kan du tilføje det andet lag blade! Vælg en ny farve til dit nye lag, og tilføj bladene, så deres indvendige kanter flugter med den midterste Post-it® Note. Hvis det skal være ekstra kreativt, kan du altid tilføje flere lag blade!

  Når det midterste kvadrat er perfekt anbragt, kan du tilføje det andet lag blade

 • For at lave en blomst med 12 blade skal du først fjerne det andet lag blade , så du kan tilføje et nyt kvadrat i midten. Du skal igen placere det nye kvadrat, så dets punkter overlapper jævnt med hvert blad. Tilføj derefter et tredje kvadrat i midten, så hjørnerne er placeret mellem hjørnerne på de to andre kvadrater. Tilføj nu det andet og tredje lag blade – og så er den der. En blomst med 12 blade!

  Hvis du vil lave en blomst med 16 blade, skal du tilføje et fjerde kvadrat i midten ved hjælp af samme metode.

  For at lave en blomst med 12 blade skal du først fjerne det andet lag blade , så du kan tilføje et nyt kvadrat i midten

 • Den vilde blomst

  Du kan lave denne flotte blomst ved at folde hver ny Post-it® Note i den samme vinkel igen og igen, mens du sætter den fast oven på det tidligere kvadrat. Der er 360 grader i en cirkel, hvilket giver masser af plads at boltre sig på. Se, hvor mange Post-it® Notes du kan få med i en enkelt cirkelformet blomst!

  Du kan vælge at give den vilde blomst en smal stilk. Hvis du klipper en 76 mm kvadratisk Post-it® Note midt over, hvor bred er den så?

  Den vilde blomst


 • Bedtime Math

  Bedtime Math (Matematik før sengetid) er en almennyttig organisation, der fokuserer på at gøre det sjovt og informativt at lære matematik. Deres kerneprodukt er skøre daglige matematikproblemer online, som forældre kan løse med deres børn for at gøre aftenmatematik til en lige så almindelig og elsket aktivitet som den traditionelle godnathistorie. Med tiden har Bedtime Math udvidet deres virke til at lave livlige matematikoplevelser for børn derhjemme, på biblioteker og i lektieprogrammer på skoler over hele USA. Du kan finde flere oplysninger på www.bedtimemath.org.VIL DU HAVE FLERE TIPS & IDEER?

Hold mig opdateret om Post-it® Brand tilbud med mere!


Følg Post-it® Brand:
3M, Post-it® og farven Canary Yellow™ er varemærker tilhørende 3M.
Skift lokation
Danmark - Dansk