Valg af dentalmaterialer

Rigtigt valg af digitalt dentalmateriale gør dit job lettere

ved indirekte dentalprocedurer

Om valg af digitale dentalmaterialer

Avancerede digitale dentalmaterialer fra 3M gør det muligt at opnå en effektiv og nøjagtig fremstilling af kroner, indlæg, onlays, broer og facader. Vores digitale dentalmaterialer og udstyr til chairside og laboratoriebrug – inklusive det nye 3M™ Lava™ Esthetic Fluorescent zirkonia til holdbare, naturlige fuldkontur restaureringer – hjælper dig med at fremstille stærke, æstetiske restaureringer af høj kvalitet.


Muligheder og udvælgelseskriterier ved indirekte procedurer

Valg af dentalmateriale er en af de mest afgørende faktorer ved krone-/brobehandling, og det skal vælges før alt andet. For at skræddersy restaureringen individuelt til indikationen og patientens behov skal flere kliniske og materialerelevante parametre nøje overvejes.

I det enkelte kliniske tilfælde skal kravene til æstetik og styrke afvejes. De primære muligheder i dag er silikatkeramik og oxidkeramik. I enhver situation bør man bevare så meget naturlig tandsubstans som muligt.
De vigtigste egenskaber ved keramik er anført i nedenstående tabel.

Muligheder og udvælgelseskriterier ved indirekte procedurer

Tabel 1: Forskellige keramiske materialer og deres relevante egenskaber for materialevalg.
1Værdier for et specifikt materiale i henhold til producentens anbefaling. Alle andre anbefalinger og vurderinger er baseret på ekspertkonsensus fra de fem klinikere.


Parametre for valg af materiale

De parametre, der har indflydelse på materialevalg, kan opdeles i to underkategorier.

 • Kliniske parametre
  • Destruktion af tand/resterende sund tandsubstans
  • Antagonist (restaureringsmateriale/naturlig tand)
  • Tandposition
  • Mulighed for bonding
  • Patientens æstetiske krav
  • Funktionelle aspekter (okklusion, hjørnetandsføring)
 • Materialerelaterede parametre
  • Mekaniske egenskaber (styrke)
  • Optiske egenskaber (æstetisk potentiale)
  • Minimumskrav til vægtykkelse
  • Slid
  • Mulighed for bonding

Beslutningsprocessen

Afgørende faktorer for beslutningen er på den ene side de æstetiske krav og på den anden side de kræfter, som restaureringen skal kunne modstå. Mens det æstetiske krav hovedsageligt bestemmes af placeringen af restaureringen i patientens mund, er det positionen, 'underlaget' og indikationen, der bestemmer den nødvendige styrke af et materiale. Vælg den aktuelle mulighed i hver af de 3 farvede cirkler i materialehjulet og du får vist en anbefaling til den bedst egnede materialegruppe.

 • Materialehjul

  Beslutningskriterier og karakteristiske faktorer, der styrer valget af materiale. Baseret på det case-specifikke valg af én faktor pr. cirkel vil det være muligt at vælge den mest velegnede materialegruppe.

Valghjul

Materialevalg – kliniske eksempler

 • Klinisk case 1

  Klinisk case 1

  I det anteriore område er kravene til æstetik særligt høje. Derfor anvendes normalt håndoplagte feldspatiske keramikkroner eller hætter fremstillet af et stærkere materiale (f.eks. 3Y-TZP zirkonia, litiumdisilikat) med håndoplagt dækporcelæn. Da opbygning af porcelæn sjældent forårsager chipping i det anteriore område, kan disse muligheder anvendes her.

 • Præparation til facade på venstre centrale incisiv og kronepræparation på venstre laterale incisiv.

  Præparation til facade på venstre centrale incisiv og kronepræparation på venstre laterale incisiv.

 • Behandlingsresultat med en facade fremstillet af feldspatisk keramik og en krone med en hætte af 3M™ Lava™ Frame zirkonia med håndoplagt dækporcelæn.

  Behandlingsresultat med en facade fremstillet af feldspatisk keramik og en krone med en hætte af 3M™ Lava™ Frame zirkonia med håndoplagt dækporcelæn.

 • Translucens af restaureringerne og nabotænder i transmitteret blåt lys.

  Translucens af restaureringer og nabotænder i transmitteret blåt lys. (Billeder med tilladelse fra Dr. Carlos Eduardo Sabrosa)

 • Klinisk case 2

  Klinisk case 2

  Brugen af monolitiske restaureringer i det anteriore område begrænses ofte af kravene til æstetik.
  Den øgede risiko for chipping posteriort, der rapporteres i mange lande, har imidlertid påvirket den aktuelle tendens mod monolitiske restaureringer i præmolar- og molarområdet. Egnede muligheder for minimalt invasive monolitiske restaureringer kan for eksempel være translucente 3Y-TZP zirkonia- eller endnu mere translucente 5Y-TZP zirkoniamaterialer (5-mol% yttria-stabiliserede tetragonale fuldkontur zirkonia-polykrystaller). Udover at der ikke ses chipping, og at minimumskravene til vægtykkelse er lille, har monolitiske restaureringer også fordelen ved en mere effektiv produktion.

 • Kronepræparation posteriort.

  Kronepræparation posteriort.

 • Monolitisk krone fremstillet af 3M™ Lava™ Esthetic Fluorescent fuldkonturzirkonia på plads.

  Monolitisk krone fremstillet af 3M™ Lava™ Esthetic Fluorescent fuldkonturzirkonia på plads.

 • Lateral visning af den monolitiske krone på første molar (venstre).  Foto taget under UV-lys: Zirkoniamaterialet viser en fluorescens svarende til en tand (højre).*

  Lateral visning af den monolitiske krone på første molar (venstre).  Foto taget under UV-lys: Zirkoniamaterialet viser en tandlignende fluorescens (højre).* (Billeder med tilladelse fra PD Dr. Jan-Frederik Güth og MDT Hans-Jürgen Stecher) * Fluorescens bestemt med lyskilder, der simulerer naturligt UV-lys.


 • Hovedbudskaber til materialevalg

  Hovedbudskaber for materialevalg*

  • Materialevalget skal baseres på at være minimalt invasivt; dette bør være det grundlæggende princip for enhver tandbehandling.
  • Reduceret behandlingstid ved brug af materialer af høj kvalitet giver en mere effektiv procedure, hvilket er meget mere omkostningseffektivt end reduktion af materialeomkostningerne.
  • Silikatkeramik eller zirkoniarestaureringer med håndoplagt dækporcelæn opfylder de højere æstetiske krav til restaureringer i det anteriore område.
  • Monolitiske restaureringer og keramik med høj styrke giver fordelen ved en mere effektiv produktionsprocedure.
  • Standardisering af procedurer medfører en minimeret fejlrisiko

  *Anbefalinger baseret på ekspertkonsensus fra de fem klinikere


Digitale chairside materialer

Se, hvordan vi kan hjælpe dig med at imponere dine patienter med chairside restaureringer, der er både naturtro og holdbare. Desuden er vores digitale dentalmaterialer designet til effektivitet – for at gøre din dag nemmere.

Digitale dentalmaterialer til laboratorier

Se, hvordan vi kan hjælpe dig med at producere restaureringer af høj kvalitet, samtidig med at du forbedrer produktiviteten. Vores digitale dentalmaterialer er designet til at fungere med åbne fræsesystemer – og til at hjælpe dig med at producere flere batches om dagen.


 • Forbedr din samlede indirekte procedure med kun 7 trin

  Indirekte restaureringsprocedurer er meget komplekse. Den består af mange forskellige trin i klinikken og på laboratoriet, og hvert enkelt trin involverer en række kliniske udfordringer. Derfor har 3M samarbejdet med fem kliniske eksperter for at udvikle en konsensus for anbefalinger om bedste praksis inden for protetik. Disse er baseret på de nyeste videnskabelige forskningsresultater og langvarige personlige kliniske erfaringer.

  Lær mere om Success Simplified – arbejdsgang for indirekte procedurer