Hero-banner – tape

Førsteklasses eltape til elektrisk isolering og beskyttelse

Produkter

Scotch® elektrisk isolerende eltape

 • Professionel Scotch® eltape fra 3M kan anvendes til stort set alle applikationer – selv under de mest vanskelige forhold. Omfattende kvalitetskontroller og omhyggelige test af råmaterialer og processer sikrer 3M™-produkternes ensartede høje kvalitet. Se nedenfor for at få flere oplysninger om sortimentet.


 • Scotch® tape

  Perfekte elektrisk isoleringsresultater første gang.

  3MTM tilbyder forskellige typer selvklæbende PVC-isoleringstape i forskellige størrelser, dimensioner og farver. Med fremragende klæbestyrke og elasticitet giver de installatørerne fantastisk performance i forbindelse med elektrisk isolering og mekanisk beskyttelse af kabler.

  Standardanvendelser op til 1 kV:


  • Elektrisk isolering af kabler, ledninger, samlinger og tilslutninger
  • Kabelsplidsning
  • Reparation af beskadiget isolering
  • Reparation af kabelkapper
  • Fastgørelse og bundtning af kabler

Scotch® Super 33+™ styrketest, klæbetest, formbarhedstest


Tape til el-installationer og distributionsnet

 • Beskyt og isoler din elektriske installation med 3M™ vinyl-el-tape. Med et stærkt og fleksibelt PVC-rygmateriale og fremragende isoleringsegenskaber kan 3M's vinyl-el-tape modstå fugt, slitage, korrosion, alkalier og syre. Varmt eller koldt vejr? Ikke noget problem. 3M's vinyl-el-tape er flammehæmmende, godkendt i henhold til UL og CSA-certificeret ved en lang række driftstemperaturer.

 • Du kan polstre, beskytte og isolere elektriske sammenføjninger op til 600 volt med 3M™ mastiktape Skal du montere en elektrisk isolerende barriere eller en fugtforsegling på en uregelmæssig genstand? 3M™ mastiktape er fremstillet af et selvvulkaniserende butylgummibaseret isoleringsmateriale. 3M mastiktape fås med et PVC-rygmateriale (vinyl), et gummi-rygmateriale eller slet intet rygmateriale.

 • Den ekstremt formbare 3M vulkaniserende gummitape isolerer og forsegler elektriske forbindelser. Ideel til primær elektrisk isolering af f.eks. busbar-/samleskinneforbindelser, direkte på forbindere og som fugtforsegling i lav-, mellem- og højspændingssamlinger. 3M's gummi-isoleringstape fås med eller uden liner og har fantastisk styrke, holdbarhed og bestandighed ved temperaturer op til 130 °C.


 • Løsninger til elektrikere

  Gennemprøvede el-installationsprodukter i høj kvalitet fra 3M

  Gå til sideHul højrepil

Scotch® Super 33+
El-installation

3M™ Orange nuance

Brug den rigtige tape for at få det bedste resultat.

I barske miljøer bør du vælge Scotch® førsteklasses eltape fra 3M™ .

 • BEMÆRK:
  Produkterne varierer inden for hver kategori. Ikke alle produkter er velegnede til alle de angivne applikationer

Banner – tapeapplikationer

Applikationstips til den professionelle

Eltape sparer tid, penge og kræfter, når den bruges korrekt

Korrekt brug af eltape kan spare værdifuld tid og penge i den daglige rutine med el-installationer – men det kræver den rette specialistviden. At bruge eltape er stadig en færdighed, som erfarne elektrikere har brug for hver dag. Ikke desto mindre går den relaterede viden i højere og højere grad i glemmebogen. Der er gode grunde til at kunne mestre disse færdigheder – især når tiden er knap, og kun tape kan hjælpe.

Fugtbarriere

El-installationer i høj kvalitet:


Formålet med 3M’s selvvulkaniserende gummi og mastik forseglende eltape er at beskytte elektriske samlinger effektivt mod indtrængen af fugt og sikre elektrisk isolering i høj kvalitet. Gummi- og mastiktape er også gode for tildækning af forbindere med skarpe kanter. Gummibaseret tape er vulkaniserende og fås med liner (Scotch® 23) eller uden liner (Scotch® 130c) foruden som en halvledende (Scotch® 13). Når gummitapen strækkes under montagen med halvt overlap vulkaniserer tapen (”den svejser sig sammen"). Tapen bliver dermed til en ”gummistang”, og den danner en høj elektrisk isolering og fugtbarriere.

Omviklingsteknik

I forbindelse med lavspændingsinstallationer (op til 1000 V) skal gummitapen (Scotch® 130c, 23 eller 13) strækkes 2-3 gange sin oprindelige længde (farve på tapen skifter fra sort til grå) og omvikles emnet med halvt overlap. Tilføj altid 2-4 ekstra lag med halvt overlap af Scotch® Super 33+ eller Super 88 PVC-tape, hvis egenskaber yder ekstra beskyttelse mod UV-lys, mekanisk påvirkning samt syrer og alkalier.


Ved brug af mastik tape med gummiryg som Scotch® tape 2228 eller vinyl ryg Scotch® 06147 strækkes tapen og monteres med halvt overlap. Bemærk, at mastikken gør det vanskeligt at komme ind til samlingen igen. Hvis det skal være muligt at komme ind til samlingen igen, da monter først Scotch® Super 33+ eller Super 88 med PVC-tapens klæbeside udad efter første omvikling med klæbesiden indad. Herefter monteres mastiktapen og samlingen kan let tilgås ved at skære den op med en kniv.


Der er mange forskellige typer PVC-baserede eltape på markedet. PVC-tape til universalbrug, f.eks. 3M Temflex, er velegnet til opgaver såsom kabelbundtning, indendørs farvekodning og midlertidig fastgørelse. PVC-tape i høj kvalitet som 3M Scotch® serien er derimod godkendt til permanente isoleringsopgaver inden for elektriske installationer. De har god performance i koldt vejr og de sortfarvede udgaver er modstandsdygtige over for UV-lys, så de er særligt velegnede til udendørs arbejde under kolde og varme vejrforhold.

Sådan undgår du, at tapen snipper op (slipper påsætningsfladen)

Tape, der anvendes til applikationer, som de ikke er ideelt velegnede til, kan slippe en overflade over tid. Det kaldes "flagging" og medfører, at der trænger vand og støv ind, ligesom der sker et tab af en ellers pålidelig elektrisk isolering. Derfor er det vigtigt at bruge den rigtige tape til den rigtige applikation. I en lavspændingsinstallation med PVC-tape er det nødvendigt at påsætte mindst to halvt overlappende lag for at sikre optimal elektrisk isolering og mekanisk beskyttelse. Tommelfingerreglen er, at tykkelsen af det elektriske isolerende lag skal være omkring 1,5 gange kablets elektriske isolering.


PVC-tape skal strækkes under omviklingen, så den klæber godt fast og skaber et radialt pres ind mod emnet. Bemærk ved den første og sidste omvikling skal tapen ikke strækkes og tapen skæres over med kniv og trykkes på plads. Dermed minimeres risikoen for, at tapen slipper emnet "flagging" pga. interne spændinger og stræk.

Kabler og tilledninger for motorer

Først forbindes tilledningerne med motorens terminaler. Gør dette ved at bukke ledningsenderne, så der er plads til det efterfølgende arbejde. Ledningsenderne skal omvikles med mindst fire overlappende lag selvforseglende gummitape Scotch® 130c eller 23. Dette tapelag udgør den primære elektriske isolering og forsegling. Endelig skal samlingen omvikles med mindst 2 halvt overlappende lag isolerende PVC-tape Scotch® Super 33+ eller Super 88, der er godkendt til elektrisk installation.


Et tip: Dette PVC-tapelag skal dække gummitapeisoleringen med cirka den dobbelte tapebredde af PVC-tapen. Under montagen skal PVC-tapen strækkes, så den former sig til samlingen og kablet og skaber et radialt pres ind mod samlingen. Denne proces fuldfører beskyttelsen mod fugt og giver mekanisk beskyttelse.

Kabelforgreninger

Lavspændingsforgreninger kan beskyttes med tape. Udfordringen med at sikre forgreningen mod fugt indtrænging i ”Y-et” løses lettest ved at benytte mastiktape uden ryg som Scotch® 2229 eller ScotchfilTM.


Step 1: Monter min. et lag rundt om hver kabelforgrening, pres Y-forgreningen sammen, så mastiktapen lukker gabet i Y-forgreningen. Udfyld det resterende gap i ”Y-et” ved at forme et stykke mastiktape til en ”pølse/trekant” og pres det ned i den monterede mastiktape. Monter Scotch® Super 33+ eller Super 88 rundt om ”Y-et” og stræk tapen kraftigt så den trykket mastik samlingen tæt sammen. Nu er Y-forgreningen sikret mod fugtindtrængning.


Step2: Overtræk hele samlingen inkl. Y-forbinderen med Scotch® 2228 mastiktape med halvt overlap – alternativt vulkaniserende gummitape som Scotch® 130c eller 23*. Typisk 2-5 lag. Nu er samlingen elektrisk isoleret.


Step 3: Overtræk hele samlingen med Scotch® Super 33+ eller Super 88 min 2-4 lag. Nu er samlingen beskyttet mod mekanisk slid, UV samt syrer og alkallier.


Den samlede tykkelse af den elektriske isoleringen med tape skal være ca. 1,5 gange kablets isoleringstykkelse.

* Bemærk, at mastikken gør det vanskeligt at komme ind til samlingen igen. Hvis det skal være muligt at komme ind til samlingen igen, da monter først Scotch® Super 33+ eller Super 88 med PVC-tapens klæbeside udad efter første omvikling med klæbesiden indad. Herefter monteres mastiktapen og samlingen kan let tilgås ved at skære den op med en kniv. Alternativ brug den vulkaniserende gummitape Scotch® 130c eller 23, som ikke har noget klæbestof. Dermed slipper tape samlingen let emnet/forbinderen, når der skære igennem med en kniv.

Busbar/samleskinner

En metode til at isolere terminaler på lavspændingsstrømfordelere er først at omvikle dem med to lag tekstiltape som fx TemflexTM 1755 friktionstape og derefter omvikle med mindst fire overlappende lag gummitape Scotch® 130c eller 23 eller mastiktape Scotch® 2228. Det tredje isolerende og beskyttende lag består af to halvt overlappende lag isolerende højkvalitets PVC-tape Scotch® Super 33+ eller Super 88.

Konklusion

Elektrisk isolerende Scotch® tape har vist sig at være værdifuld til mange applikationer. Når den bruges korrekt, sikrer den en langtidsholdbar og stabil isolering i høj kvalitet. I dag findes der et stort udvalg af produkter, der gør det nemmere for elektrikeren at arbejde og øge produktiviteten. De tekniske egenskaber af isolerende tape er blevet bedre og bedre gennem de senere år, og de certificerede produkter i høj kvalitet er velegnede til alle aspekter af elteknisk arbejde og er uvurderlige for den professionelle elektriker/installatør.


Kontakt 3M for yderligere information og demonstration i korrekt brug af eltapes. Med nogle få 3M Scotch® tapes i servicevognen, kan stort set alle elektriske isoleringsopgaver udføres hurtigt og effektivt, så du kan komme i mål til tiden.


Kontakt os

Har du spørgsmål om vores produkter eller løsninger? Så klik på linket for at kontakte os. Hvis du vil holde dig ajour med branchenyheder og andre elteknisk relaterede emner, så klik for at tilmelde dig 3M's nyhedsbrev om el-installation under kategorien "Energi".