1. Danmark
 2. 3M Sikkerhed
 3. Den nye serie af 3M™ Aura™ 9300+ Gen3 støvmasker
 4. Sådan passer du Aura ™ Disponible Åndedrætsværn 9300+ Gen3
3M Sikkerhed

Sådan tilpasses Aura™ 9300+Gen3 støvmasker

 • Støvmasker er kun effektive, når de slutter tæt til brugerens ansigt Så snart tilslutningen brydes, forringes beskyttelsen, da luft med skaldelige partikler kan trænge ind bag masken. Tilpasningsvejledning skal følges hver gang, du tager et åndedrætsværn på.


Integreret næseklemme og blød næseskum

- Giver individuel tilpasning for øget komfort

NYE brandede flipper på øverste og nederste panel

- Designet, så støvmasken er lettere at tage på, genplacere og tage af

Præget toppanel

- Konstrueret til at mindske dug af 3M

NY Cool Flow™ Comfort ventil*

- Greb ventilen hjælper med let på- og aftagning og genplacering af støvmasken
*(kun 9312+ Gen3, 9322+Gen 3, 9332+Gen 3)

Design med 3 paneler

- Konstrueret til at passe til en bred vifte af ansigtsformer og -størrelser

Tilpasningsvideoer


Tilpasningsproces

 • Monteringsproces - trin 1

  1. Med bagsiden opad bruges flipperne til at adskille top- og pundpanel.

 • Monteringsproces - trin 2

  Træk i hage- og næseflipperne indtil næseklemmen bøjer, så støvmasken får en kopform. Sørg for at begge paneler er helt foldet ud.

 • Monteringsproces - trin 3

  Mens du stadig holder i flipperne, skal du holde støvmasken med den åbne side mod ansigtet og sætte støvmasken op til ansigtet.

 • Monteringsproces - trin 4

  4a) Støvmaske MED VENTIL – hold på siderne af ventilen med den ene hånd, og anbring masken i passende position mod ansigtet.

  4b) Åndedrætsværn UDEN VENTIL – hold støvmasken inde i hånden, så den åbne side vender ind mod ansigtet. Anbring masken i passende position mod ansigtet.

 • Monteringsproces - trin 5,6

  5. Brug den anden hånd til at tage stropperne og trække dem over dit hoved en af gangen.

  6. Placer den øverste strop over issen og den nederste strop under ørerne. Stropperne må ikke være snoede. Juster top- og bundpaneler med flipperne, så støvmasken sidder behageligt. Sørg for, at panelerne ikke er foldede, og at flipperne er foldet fladt.

 • Monteringsproces - trin 7

  7. Brug begge hænder til at forme næseklemmen efter næsens form, for at sikre en tæt pasform og god tætning. Hvis du kun klemmer om næseklemmen med den ene hånd, kan det forringe støvmaskens ydeevne.

 • Monteringsproces - trin 8

  8. Du skal kontrollere, at støvmasken slutter tæt til ansigtet, inden du går ind på arbejdspladsen.

Hurtige facts om tilpasningstest

Tilpasningstest er ikke alene obligatorisk i mange lande, men også afgørende for åndedrætsværnets sikkerhed. I listen kan du se nogle af de vigtigste årsager og metoder til at sikre korrekt tilpasning.

 • Der bør altid foretages en tilpasningstest før anvendelse af et tætsiddende åndedrætsværn
  Der bør derudover altid foretages tilpasningstest på medarbejdere, hvis der anvendes åndedrætsværn af en anden størrelse, type, model eller et andet mærke end vanligt, hvis der er fysiske ændringer, som vil kunne påvirke pasformen (f.eks. markante vægtændringer, tandarbejde eller andre ansigtsændringer), og i nogle lande skal tilpasningstest desuden også foretages regelmæssigt (i USA foreskriver OSHA f.eks., at tilpasningstests skal foretages mindst én gang årligt).
 • Disse tætsiddende åndedrætsværn, som også kaldes filtrerende åndedrætsværn, bør tilpasningstestes før anvendelse på arbejdsstedet.
  I visse land, fx USA og Storbritannien, er dette tilfældet, men 3M anbefaler i alle tilfælde at støvmasker tilpasningstestes for egnethed før obligatorisk anvendelse på arbejdsstedet.
 • I mange lande er der imidlertid lovgivning for, at testpersonalet (de, der udfører tilpasningstests) skal vide, hvordan en test foretages, hvornår et resultat er ugyldigt, og hvordan udstyret rengøres og vedligeholdes korrekt. I nogle lande er der indført frivillige kvalifikationsprocedurer, f.eks. BSiF Fit2Fit, der anvendes i Storbritannien (link til www.fit2fit.org)
 • En kvalitativ tilpasningstest (QLFT) anvendes kun til at teste luftfiltrerende åndedrætsværn med negativt tryk samt tætsiddende luftforsynende åndedrætsværn med positivt tryk. Testen tager afsæt i brugerens evne til at registrere en bestemt smag, lugt eller evt. irritation. En kvantitativ tilpasningstest (QNFT) kan anvendes til at tilpasningsteste ethvert tætsiddende åndedrætsværn. Testen gør brug af et instrument, som måler lækager ved ansigtstætningen og fremkommer med et (numerisk) resultat kaldet "tilpasningsfaktoren".
 • Uden tilpasningstest er det ikke muligt at vide, om åndedrætsværnet faktisk kan give det godkendte beskyttelsesniveau for en specifik medarbejder. Et dårligt tilpasset åndedrætsværn opfylder sandsynligvis ikke den angivne nominelle beskyttelsesfaktor (NPF) eller den tildelte beskyttelsesfaktor (APF), og brugeren kan derfor risikere at blive eksponeret for farer fra luftforureninger.
 • Et åndedrætsværn fungerer kun, når der passerer luft gennem filteret. Luften følger den vej, hvor der er mindst modstand, så hvis åndedrætsværnet ikke slutter tæt, vil luften følge den vej i stedet for at strømme igennem filteret. Det er derfor vigtigt at sikre en god tilpasning, når der anvendes støvmasker.
 • Åndedrætsværn bæres ofte sammen med andre personlige værnemidler. Beskyttelsesbriller, høreværn, visirer, sikkerhedshjelme og beskyttelsesdragter kan interferere med de samme områder i ansigtet, på hovedet eller på kroppen som et åndedrætsværn og kan således påvirke åndedrætsværnets evne til at slutte tæt. Tilpasningstesten skal sikre, at udstyret er kompatibelt og ikke reducerer åndedrætsværnets effektivitet på grund af dårlig tilpasning til ansigtet.
 • Selv skægstubbe påvirker støvmaskens tætning mod ansigtet. Derfor er det påkrævet, at medarbejderne er nybarberede på testtidspunktet (og når åndedrætsværn bruges i hverdagen).
 • Det er derfor tilpasningstest involverer adskillige øvelser, fx drejning af hovedet og tale. Det viser, om åndedrætsværnet slutter helt tæt, også når brugeren bevæger sig.