Farer for øjnene

Sådan vælger du den rigtige skærm

Spørgsmål, du skal stille dig selv, når du vælger svejseskærm

 • Det vigtigste kriterium ved valg af en svejseskærm er naturligvis beskyttelse og pålidelighed. Men for din generelle komfort og effektivitet er der andre afgørende egenskaber, der bør overvejes, f.eks. muligheden for at anvende andet sikkerhedsudstyr, brugervenlighed, typer af svejsekassetter, synsfelt, fleksibilitet. Inden du vælger en skærm, kan disse spørgsmål give dig afgørende svar:

 • Andre materialer om sikkerhed på arbejdspladsen

  3M Viden om: svejsesikkerhed
  Øjenskader
  Vurder risici


 • 1. Hvor stor en del af din tid bruger du på direkte svejsning?
  Når du skal udføre opgaver, der ikke omfatter svejsning, foretrækker du måske en skærm med en kombination af slibevisir og vip op-svejsekassette (G5-01, 9100FX, 9100MP), især hvis der er behov for åndedrætsbeskyttelse, da du ikke behøver at tage åndedrætsværnet af. Hvis svejsning er din primære arbejdsopgave, så kan du have gavn af en skærm med udvendig betjening af svejsekassettetilstand til forskellige anvendelsesområder, f.eks. slibe- eller hukommelsesindstilling ved svejsning (skærme med kassettesæt 9100XXi).
 • Når du arbejder på steder med fare for faldende genstande, kan du med fordel anvende en svejseskærm med fleksibel hovedbeskyttelse (QR – Quick Release). Der findes ørepropper til de fleste situationer, men hvis der er behov for høreværn, kan du eventuelt overveje en skærm med et design, der kan kombineres med brug af høreværn.
 • Alle svejseprocesser genererer røg, og derfor anbefaler vi, at du altid anvender åndedrætsværn. 3M tilbyder støvmasker eller halv- og helmasker, som kan anvendes sammen med Speedglas svejseskærmene. Du vil måske opleve, at du har brug for et turbo- eller trykluftforsynet system, og så har du brug for en skærm med luftkanal. Der er flere forskellige modeller at vælge imellem, afhængigt af dine øvrige behov. Læs mere i afsnittet om Åndedrætsværn til svejsere (link).
 • Mange svejsere sætter stor pris på at kunne se mere af emnet uden at skulle flytte på skærmen eller bevæge hovedet. Brugere, der sætter pris på det store synsfelt vil synes om G5-01TW, G5-01VC, 9100XX- og 9100XXi-modellerne.
 • Så er punktsvejsefunktionen lige noget for dig. Denne komfortindstilling reducerer øjentræthed, som opstår, når øjet hele tiden skal tilpasse sig forskellene i lysniveau under punktsvejsning. Når punktsvejsetilstanden er aktiveret, anvendes der en middel lystilstand (DIN 5). Hvis der ikke opstår en ny lysbue inden for to sekunder, skifter svejsekassetten tilbage til normal lystilstand (DIN 3). Komforttilstand til punktsvejsning fås i svejsekassetterne G5-01TW, 9100XX, 9100X og 9100V.
 • Når du løfter en skærm med en G5-01TW, G5-01VC, 9100XXi- eller en SL-svejsekassette op, tænder du automatisk for den automatisk nedblændende funktion.

  Se vores samlede produktudvalg på Speedglas beskyttelse af svejsere

  Download 3M Guide til svejsesikkerhed! (pdf)