Design af klæbesamlinger med henblik på styrke

Ved overgangen til en klæbestofsammenføjning fra en traditionel mekanisk eller termisk fastgørelsesmetode er det nødvendigt at redesigne samlingen for at sikre bedre træk-, kompressions- og forskydning og dermed fjerne kløvnings- og afkrælningsbelastning. Der findes nogle gængse samlingskonfigurationer, som er særligt velegnede til mekanisk eller termisk fastgørelse, men som skal optimeres i forbindelse med anvendelsen af klæbestof.

Forbedring af styrken i limplansamlinger

Lær, hvordan fer og not-samlinger giver en stærkere samling end firkantede plansamlinger. Billede af firkantet limplansamling og et forbedret design, nemlig fer og not-limsamlingen.

Plansamlinger anvendes normalt ved svejsning, når man samler to cylindriske eller rektangulære rør. Det meste af påvirkningen er kløvningsbelastning, men der kan også være trækpåvirkning, hvis rørene trækkes fra hinanden. Kløvningskræfterne i en plansamling egner sig ikke til limsamlinger. Derfor bør der foretages ændringer af samlingen, når man overvejer klæbestoffer til sådanne samlinger.

Cylinder-i-cylinder-samlinger er modifikationer af plansamlinger, hvor en cylinder med en lille diameter indsættes i en hul cylinder med en større diameter. Ved det nye design anbringes klæbestoffes under forskydningsbelastning i samme plan, og spaltningspåvirkningen begrænses af rørenes mekaniske låsning. Det er relativt enkelt af optimere sammenføjningsområder ved at justere rørenes radiusser eller længden på samlingens overlapning. I forbindelse med træarbejde, så er fer og not en ofte anvendt metode til at udnytte træets mekaniske styrke og klæbemidlets overlappende forskydningsstyrke.


Forstærkning af T-samlinger med taphul og tap-samlinger

Lær, hvordan taphul og tap-samlinger giver en stærkere samling end T- eller vinkelsamlinger. Billede af T-samling, vinkelsamling og den stærkere taphul og tap-limsamling.

T-samlinger anvendes ofte, når man svejser to komponenter sammen, og de ses ofte, når der anvendes mekaniske fastgørelsessystemer til vinkelret montering. Når disse samlinger udsættes for kraftpåvirkning, er meget af den kløvningsbelastning, som påvirker en lang momentarm. Det er en meget svag samling i forbindelse med klæbestoffer.

For at forbedre en T-samling er der mange klæbeamlinger, der ændres til en taphul og tap-samling. Ved dette nye design er den samme kraftpåvirkning nu ændret til forskydnings-, træk- og kompressionspåvirkning af klæbestoffet, samtidig med at man også opnår fordelene ved en mekanisk låsning, der øger styrken. Hvis en taphul og tap-samling ikke er en brugbar løsning (eksempelvis ved en del metalarbejde), vil implementeringen af en flange på det vinkelrette stykke ikke kun omforme noget af kløvning til forskydning, men det vil også tilføje overfladeareal og dermed kontaktflade til klæbestoffet.


Forbedring af hjørnesamlingskonfigurationer

Lær, hvordan tapsamlinger giver en stærkere samling end taphul og tap-samlinger. Billede af hjørnesamling, geringssamling og forbedret tapsamling.

Geringssamlinger anvendes mange steder. Ved kraftpåvirkning er der en del mekanisk styrke, men der er også en hel del kløvningsbelastning, som er planforskudt på momentarmen. Lige som T-samlingskonfigurationer er disse samlinger ofte meget stærke og holdbare, når der anvendes mekaniske eller termiske fastgørelsesmetoder.

På samme måde som ved modificeringer af T-samlinger, så kan man forstærke hjørner ved at tilføje en låsemekanisme som f.eks. en tapsamling for at fordele belastningen i samme plan på klæbestoffet. Som ved andre klæbestofvenlige samlinger, så omformes kløvning til forskydning, samtidig med at man bevare fordelen ved den mekaniske forstærkning.


Klæbesamlingsdesign til side-ved-side-panelsammenføjning

Lær, hvordan overlapningssamlinger giver en stærkere samling end firkantede plansamlinger. Billede af firkantet plansamling og en forstærket overlapningssamling.

Firkantede plansamlinger anvendes normalt ved svejsning, når man samler to plader ved siden af hinanden. Der anvendes dobbeltbeslag med noter til at holde to store træpaneler sammen på samme måde som lamineringskomponenter.

Disse samlingsdesign er ofte tilstrækkelige til termisk eller mekanisk fastgørelse, men som ved rør-i-rør-samlinger så påfører det klæbestoffet en stor belastning. Overlapningssamlinger er en af de mest anvendte industrielle klæbesamlinger, uanset om det er til samling af to paneler, fastklæbning af paneler til rammer eller ved sammenligning af klæbestoffer til R&D eller designmæssige formål. Kløvning fra den firkantede plansamling er nu primært forskydningsbelastning fordelt på hele klæbeområdet, selv om der stadig kan være noget kløvningspåvirkning.


Relaterede uddannelsesartiker


Følg os
Vi er her for at hjælpe.

Har du brug for hjælp med at finde det rette produkt til dit projekt? Kontakt os, hvis du vil have et godt råd vedrørende produkter, teknik eller anvendelsesformål. Vil du samarbejde med en af 3M's tekniske specialister eller tale om dit projekt? Ring til os på +45 89 87 23 48.

Har du brug for hjælp med at finde det rette produkt til dit projekt? Kontakt os, hvis du vil have et godt råd vedrørende produkter, teknik eller anvendelsesformål. Vil du samarbejde med en af 3M's tekniske specialister eller tale om dit projekt? Ring til os på +45 89 87 23 48.