Hero-billede af menneskeskabte materialer

Design med LSE-plast

Sammenføjning af plast med lav overfladeenergi, der er svært at klæbe fast

SPØRG EN 3M-EKSPERT

Sammenføjning af plast med lav overfladeenergi

 • Diagram med de forskellige overfladeenerginiveauer for forskellige LSE-plasttyper
 • Plast med lav overfladeenergi – også kaldet LSE-plast – er ofte kendt for sine initialer og omfatter materialer som polypropylen (PP), polyethylen (PE eller HDPE), polystyren, acetal, EVA (ethylenvinylacetat) og pulverlak. Det er generelt blødt og har et lavt smeltepunkt, så de er nemme at behandle, selv ved brug i store mængder. Derudover har de lav densitet, hvilket er med til at holde vægten nede. Da lav overfladeenergi er den primære egenskab for denne gruppe, er de alle sammen sværere at klæbe fast. Der er lim- og tapetyper, som er velegnede, men der er markant færre muligheder, som man kan vælge mellem og teste.​​

  LSE-plast er nemt at forme til en række forskellige figurer og anvendes ofte til engangsformål som skilte, dekorative kantninger eller emballering – plastbeholdere, men også plastbakker, beskyttelsespuder og foliebeklædninger. De fleste anvendelsesformål kræver ikke en stærk lim, men på genbrugsmarkedet bliver mange former for genanvendeligt plast skåret i strimler og konverteret til lette plastbundter, der generelt har samme sammenføjningsegenskaber, men også kan have brug for større klæbestyrke.


Lim- og klæbestofteknologier

Dette er nogle af de bedste lim- og tapetyper, man kan bruge til LSE-plast. Få mere at vide om hver af de fremhævede teknologier ved hjælp af nedenstående links.

 • Tape med trykfølsomt klæbestof (PSA) er tynde tapetyper med klæbestof på begge sider. Disse tapekonstruktioner indeholder limoverføringstape og dobbeltklæbende tape. 3M har unikke formuleringer, der er designet til klæbning på LSE-overflader. De er ideelle til glatte og flade overflader, og de bruges ofte til komplicerede flade former som f.eks. udstansning til smartphones, fladskærms-tv, pakninger, fastgørelse af pyntelister og mange emballeringsopgaver.

 • 3M™ Scotch-Weld™ Hurtig lim er flydende lim med høj styrke, der er designet til tætsiddende samlinger. Helt ned til en dråbe til et område på 2,5 x 2,5 cm kan være nok til at fastklæbe mange overflader, bl.a. LSE-plast.

 • 3M™ Scotch-Weld™ Akryl-konstruktionslim er tokomponents flydende lim, der giver designere den højeste styrke til krævende anvendelsesformål. Mange af disse lime er et godt valg til sammenføjning af LSE-plast. 3M™ Scotch-Weld™ Akryl-konstruktionslim giver slagfasthed og høj ydeevne ved en række forskellige omgivende forhold som vind og vejr.


LSE-plasttyper

 • komponenter i mange kaffekander indeholder polypropylen for at reducere vægten/omkostningerne

  Polypropylen

  Polypropylen er en plasttype med lav densitet, der fremstilles i meget store mængder og anvendes i stort omfang til film, fiber og støbte enheder. Det anvendes ofte til emballering som containere, absorberende puder og foliebeklædning, ligesom det bruges til at skabe letvægtskomponenter til biler, husholdningsapparater og lægemiddelindustrien.

 • Køleskab med hvide indvendige plastmaterialer fremstillet af polystyren

  Polystyren

  Polystyren er et klart og hårdt plast. Det kan være skrøbeligt, men der findes mere hårdføre versioner kendt som HIPS (slagfast polystyren), som har lidt andre klæbeegenskaber. Nogle af de mange anvendelsesformål for polystyren er skumstykker, komponenter i husholdningsapparater, butiksdisplays, lukkelige beholdere, flasker, bakker og udendørs skilte. Polystyren er nemt at bearbejde via støbning, så det kan få mange fine detaljer, samt via vakuumformning, så der dannes skumpaneler.

 • Plastkanyle lavet af polyethylen

  Polyethylen

  Polyethylen er den mest almindelige plasttype og den, der produceres i de største mængder. Det bliver ofte lavet til foliebeklædning til emballering eller formet til flasker eller andre beholdere. Polyethylen har en relativt lav styrke og temperaturbestandighed, men er nemt at bearbejde. Det bruges til formål, hvor førstnævnte faktorer ikke er vigtige.

 • Solbriller med stel lavet af acetal (også kaldet polyoxymethylen eller POM)

  Acetal (også kaldet polyoxymethylen eller POM)

  Polyoxymethylen er en gennemsigtig hvid plasttype med høj ydeevne og høj styrke og stivhed samt god slagfasthed, temperaturbestandighed og dimensional stabilitet. Det bruges ofte i komponenter som tandhjul, transportbånd, brillestel, fastgørelsessystemer og skibindinger.

 • Sorte skumpuder med klæbestof på den ene side for at gøre det nemt at placere den korrekt

  EVA

  Ethylenvinylacetat er et gummiagtigt polymer, der er hårdført og modvirker revnedannelse. Det bruges ofte som skum i sko, især i mellemsåler til tennissko eller sandaler, samt til polstring i sportsudstyr. Det kan også bruges som erstatning for en naturlig korkprop.

 • Gul bulldozer med højtydende lak, der fjerner jord

  Maling og pulverlak

  Traditionel maling har en række overfladeenergier, som resulterer i forskellige klæbningskrav. Pulverlak er fritflydende tørt pulver, der påføres og derefter opvarmes, så der dannes en hård beskyttelsescoating. Tilsætningsstoffer med lav overfladeenergi flyder ofte til overfladen, når de smeltes, og det kan gøre det svært at fastklæbe ved hjælp af pulverlak.


Samlingstyper

Når man skal tage stilling til, hvilken type produkt der er bedst til en opgave, er det som oftest nyttigt at overveje samlingstypen. De seks samlingstyper, der er vist nedenfor, har forskellige designkarakteristika, der ofte afgør, hvad der er den bedste lim eller tape.

Kontakt os

Vi er her for at hjælpe.

Vi hjælper gerne med at finde det rette produkt til dit projekt. Kontakt os, hvis du har brug for råd om produkter, teknik eller anvendelse eller vil samarbejde med en teknisk specialist fra 3M, eller ring til os på 43 48 01 00.

Vi hjælper gerne med at finde det rette produkt til dit projekt. Kontakt os, hvis du har brug for råd om produkter, teknik eller anvendelse eller vil samarbejde med en teknisk specialist fra 3M, eller ring til os på 43 48 01 00.