Samling og sammenføjning af materialer med lim og tape

Designere og ingeniører bliver udfordret til at forbedre deres designs og produktionsprocesser hver dag. Ved at give mulighed for at bruge et større udvalg af materialer i produktdesigns giver 3M's tape og lim bedre visuelt design, letvægtskonstruktioner og forbedret endelig ydeevne. Disse lim- og tapeløsninger giver kunderne mulighed for at fremstille produkter på kreative, optimerede og effektive måder. 3M's lim og tape kan bruges til en lang række formål og på mange forskellige overflader, og vi hjælper dig meget gerne med at finde det rigtige produkt til din samlingsproces.


Handskeklædte menneskehænder håndterer to metaldele, der er belagt med flydende lim, som sammenføjes via en limningsproces.
Find nye måder at sammenføje materialer på
SPØRG EN EKSPERT

Lim og tape til industrimontering

Der er flere forskellige måder at designe og fremstillet produkter på, men 3M's lim og tape giver unikke fordele i forhold til svejsning og mekanisk fastgørelse.

 • Nittet plademetal vs. bindinger af metal til metal

  Traditionel fastgørelse vs. klæbning

  Svejsning er branchestandarden for kraftige monteringer, men det kræver ekspertise og fungerer muligvis ikke, hvis overfladerne er forskellige (f.eks. aluminium til stål). Bolte giver nøjagtig momentkontrol og kan fjernes eller udskiftes, men de kræver også, at der bores huller i overfladen. Skruer bruges ofte, men kan muligvis ikke klare en så stor belastning og kan blive udsat for korrosion. Nitter er en anden populær mulighed, men de kræver adgang fra begge sider, for at man kan fuldende monteringen, og de fungerer bedst med lignende overflader. Lodninger bruges til elektrisk ledende forbindelser, men giver generelt en svag mekanisk sammenføjning.

  I modsætning hertil giver lim og tape en række fordele som alternativ til de traditionelle metoder. Flydende lim kan f.eks. flyde og tilpasse sig formen i sammenføjningsområdet, så huller bliver fyldt ud. De giver typisk stærke sammenføjninger. Tape giver en ensartet sammenføjningstykkelse og -størrelse. Den giver øjeblikkelig håndteringsstyrke, hvilket gør samlingsprocessen nem. Begge leveres i flere formater, hvilket giver fleksibilitet i design og produktion. Ud over formater fås tape og lim i forskellige styrker, så det er muligt at opfylde en lang række overflade- og designmæssige behov.

  Industriel lim har nogle vigtige fordele i forhold til andre industrielle sammenføjningsmetoder, herunder:

  • Eliminerer boring og huller, så det er muligt at reducere omkostninger til arbejdskraft og styrkekoncentration
  • Bruger tyndere og lettere materialer for at reducere produktets vægt og energiforbrug
  • Fordeler belastningen jævnt over hele sammenføjningen for at optimere ydeevnen
  • Sammenføjer uensartede materialer for at give mulighed for nye designs og forebygge korrosion
  • Sammenføjes og forsegles på samme tid, hvilket eliminerer procestrin
  • Reducer vibration i slutproduktet for at forbedre kundeoplevelsen

Faktorer, der er værd at overveje med hensyn til sammenføjning med lim og tape

For at kunne danne en hæftning skal limen eller tape være i tæt kontakt med hver enkelt overflade. Derfor skal limen eller tape vælges med afsæt i en forståelse af overfladernes energi og renhed. Derudover skal en lim eller tapen være tilstrækkeligt stærk til at kunne holde til anvendelsesformålet. Når du skal vælge overflader til dit design, kan du samarbejde med 3M for at finde frem til den bedste løsning til dit anvendelsesformål.

 • Animation, der illustrerer, hvordan overfladeenergi påvirker limens fordeling på overfladen. En dråbe vand kommer i kontakt med en overflade og fordeler sig ud over overfladen.

  Overfladeenergi, god kontakt og klæbning

  Overfladeenergi er en fysisk egenskab i et materiales overflade, der afgør, om en lim eller tape kommer i tæt kontakt eller ej. På et materiale med høj overfladeenergi vil en væske blive spredt ud over overfladen eller fugte den. På et materiale med lav overfladeenergi vil væsken ikke flyde ud, men vil samle sig som perler. En lim eller tape skal fordele sig effektivt på overfladen for at kunne danne en sammenføjning.

  For at vælge det rigtige produkt er det vigtigt at forstå overfladeenergierne på alle overfladerne og være klar over, hvor godt limen eller tapen fordeler sig på hver af dem. Overfladernes renhed er også med til at afgøre, hvor godt en lim eller tape fordeler sig på overfladen: nogle typer kræver høj overfladerenhed, mens det er mindre vigtige ved brug af andre.

 • Animation, der illustrerer en sammenføjet overflade, hvor delene trækkes fra hinanden. Limens klæbning brydes, i takt med at de to sammenføjede overflader bliver adskilt.

  Sammenhængsstyrke

  Sammenhængsstyrke er limens eller tapens interne styrke – evnen til at blive fastholdt under belastning. Jo højere sammenhængsstyrken er, desto stærkere er limen eller tapen. Det er vigtigt at overveje de specifikke belastningstyper, der påvirker en samling. Almindelige belastninger kan være forskydnings-, spaltnings-, afskrælnings- og trækstyrke.

  Sammenhængsstyrken afgøres af klæbningens kemiske sammensætning. Styrken i lim eller tapen dækker et bredt spektrum, lige fra trykfølsom klæbestof til epoxy konstruktionslim og akryllim. Hvis du kender størrelsen og frekvensen af de belastninger, dit produkt vil blive udsat får, er det nemmere at vælge produktet med den bedste sammenhængsstyrke til den foreliggende opgave.


Overfladetyper

3M har en bred vifte af lim og tape samt en dyb forståelse af overflader, så vi kan hjælpe dig med dit design.

 • Metal, især almindeligt metal som stål eller aluminium, er stærke, holdbare, lette at bearbejde, omkostningseffektive og bredt anvendt i industrien. De har høj overfladeenergi og er normalt nemme at sammenføje efter korrekt overfladeklargøring. Mange af fordelene ved lim og klæbestof, f.eks. mellemrumsfyldning og isolering af overflader, er særligt anvendelige ved sammenføjning af metal

 • De inkluderer overflader som glas, keramik og beton samt naturmaterialer som træ, stof, læder og sten. Disse materialer har medium overfladeenergi og er ret nemme at klæbe sammen, men de kræver hver især overfladeklargøring og renhed. 3M har limtyper, der er designet specifikt til at klæbe til hvert af disse materialer.

 • Dette er generelt stærk og stiv plast, der leverer gode resultater ved højere temperaturer og ofte er dyrere. Eksempler er bl.a. polykarbonat, ABS, urethanskum, mange kompositmaterialer og de fleste laktyper. De gennemgår muligvis en betydelig bearbejdning og er ikke så svære at lime sammen, men specifikke detaljer som f.eks. støbeformsfrigørende midler kan være problematiske.

 • Plast med lav overfladeenergi (LSE) har en naturlig modstand mod udflydning, hvilket gør processen til udvælgelse af lim endnu vigtigere. Eksempler er bl.a. polypropylen, polyethylen, polystyren og mange pulverlakerede malinger. 3M har udviklet plastlimtyper, der er designet specifikt til at sammenføje disse materialer.


Samlingstyper

Når man skal tage stilling til, hvilket produkt der er bedst til en opgave, er det som oftest nyttigt at overveje samlingstypen. De seks samlingstyper, der er vist nedenfor, har forskellige designkarakteristika, der ofte afgør, hvad der er den bedste lim eller tape.


Overvejelser omkring produktion og design

En af de hurtigste metoder til at finde den optimale lim- eller tapeløsning er at overveje, hvordan dit produkt vil blive fremstillet og anvendt. Er produktionen f.eks. manuel eller automatiseret? Hvor meget tilgængelig plads er der? Hvor varmt bliver produktet? Er der nogen branchespecifikationer, som dit produkt skal overholde?

 • Tekniker på et samlingslinjeanlæg danner en klæbning
  Sammenføjningsproces

  Her er nogle vigtige spørgsmål om din produktionsproces, som du bør overveje. Hvad er din nuværende produktions- og samlingslinjeproces? Skal klæbeløsningen passe til din nuværende proces, eller kan processen/udstyret ændre sig? Hvor hurtigt bevæger samlingen sig mellem trinnene i produktionsprocessen? Skal sammenføjningen omplaceres? Hvilke miljømæssige, sundhedsmæssige, sikkerhedsmæssige og lovmæssige krav er der? Alle disse faktorer kan spille ind på valget af lim.

 • Autocamperproduktionsanlæg, der viser produktion af autocampere med industriel lim
  Endelig brug

  Slutproduktets ydeevne er vigtig for dig. Hvordan og hvor skal det færdige produkt bruges? Er det et produkt, der er klar til brug, eller er det et delvist færdigt produkt, der sendes videre til en anden producent? Bliver det eksponeret for et barsk miljø, hvor det bliver påvirket af temperatur, UV, vibration, stød, fugt eller regn? Er der krav relateret til f.eks. militær, EN, FDA, UL, ASTM, konstruktion, søfart eller andre detaljerede specifikationer? Alle disse overvejelser er vigtige i forhold til at træffe dit endelige valg.


Vigtige ressourcer til sammenføjning af materialer

 • Ressourcer til sammenføjning og montering
 • Support
 • Sammenligningsværktøj for sammenføjning
  Sammenlign produkter (kommer snart)
 • Produktkatalog for monteringsløsninger
  (kommer snart)

Kontakt os

Vi er her for at hjælpe.

Vi hjælper gerne med at finde det rette produkt til dit projekt. Kontakt os, hvis du har brug for råd om produkter, teknik eller anvendelse eller vil samarbejde med en teknisk specialist fra 3M, eller ring til os på 43 48 01 00.

Vi hjælper gerne med at finde det rette produkt til dit projekt. Kontakt os, hvis du har brug for råd om produkter, teknik eller anvendelse eller vil samarbejde med en teknisk specialist fra 3M, eller ring til os på 43 48 01 00.