Kemien bag lim og tape

 • Diagram, der viser grundstenene i videnskaben bag klæbning – overfladevidenskab, samlingsgeometri og klæbestofkemi.

  Oversigt

  • En af grundstenene i videnskaben bag klæbning er den kemi, der ligger til grund for selve klæbestoffet. Ud over samlingens geometri og overfladen på substratet spiller klæbestoffest kemiske sammensætning også en stor rolle i relation til den styrke, som en samling i sidste ende vil kunne opnå.
  • Klæbestoffer fås i mange forskellige formater og med mange forskellige kemiske sammensætninger. Ofte siger klæbestoffets kemiske sammensætning ikke meget om, hvorvidt en tape eller en flydende lim er det rette valg til et bestemt formål. Den beslutning træffes ofte ud fra samlingstype, overfladekarakteristika eller fremstillingsprocesser. Da den afgørende faktor ofte er at finde inden for et andet område, giver det god mening at se nærmere på klæbemidlets kemiske sammensætning inden for to kategorier: Flydende lim og tape.
 • Nedenfor finder du en liste med almindelige kemiske stoffer i klæbestof. De anførte kemiske stoffer er de kemiske stoffer, som oftest anvendes i ultra avancerede præcisionsklæbeforbindelser. Kemien i lim og tape forandrer sig hele tiden takket være forskning og udvikling.

  Hvert enkelt kemisk stof har sine fordele og ulemper. Det er ikke meningen, at oversigten over kemiske stoffer skal anvendes til specifikationsformål, og den indeholder heller ikke konkrete og faste regler for de kemiske stoffer da der, som ved alt andet, findes mange undtagelser. Målet er at give en detaljeret oversigt over hvert enkelt kemisk stof og muliggøre en sammenligning mellem stofferne. Der er mange andre faktorer, som du skal overveje, når du skal vælge den rigtige tape eller den rigtige lim til en samling.

  Der findes fem primære grupper af kemiske stoffer inden for moderne industrielle lime og tape:
   

  • Epoxy
  • Urethan
  • Akryl
  • Silikone
  • Gummi

  Kombinationen af hvert enkelt kemisk stof og alle de tilgængelige formater betyder, at der findes flere tusinde måder at sammenklæbe en samling. Samlingstypen og -overfladen kan dog ikke i sig selv bestemme valget af klæbestof, og det kan klæbestofkemien heller ikke. Der findes i tusindvis af klæbsestofvariationer, og det samme gør sig gældende for variationen inden for samlinger. Jo mere du kender til videnskaben bag klæbning og dine anvendelsesområder, desto bedre valg kan du foretage.


Relaterede uddannelsesartiker


Følg os
Vi er her for at hjælpe.

Har du brug for hjælp med at finde det rette produkt til dit projekt? Kontakt os, hvis du vil have et godt råd vedrørende produkter, teknik eller anvendelsesformål. Vil du samarbejde med en af 3M's tekniske specialister eller tale om dit projekt? Ring til os på +45 89 87 23 48.

Har du brug for hjælp med at finde det rette produkt til dit projekt? Kontakt os, hvis du vil have et godt råd vedrørende produkter, teknik eller anvendelsesformål. Vil du samarbejde med en af 3M's tekniske specialister eller tale om dit projekt? Ring til os på +45 89 87 23 48.