Ændring af overfladeegenskaber med henblik på bedre klæbning

Hvis det er en udfordring at klæbe til et materiale pga. dets lave overfladeenergi, er det afgørende at vælge det rigtige produkt til netop dét materiale. Der er mange måder at øge et materiales overfladeenergi på og dermed øge dets evne til at klæbe. Her er nogle forskellige metoder til at modificere overfladeenergi.

 • Primere forbedrer en væskes evne til at indgå i en kemisk forbindelse med en overflade
  Grunding

  En væskes evne til at indgå i en kemisk forbindelse med overfladen kan forbedres ved hjælp af primere eller klæbestofaktivatorer. Primere fungerer ved at tilføje et encellelag eller en tynd coating af et funktionelt materiale til overfladen. Primere er kemisk designet på en måde, så den ene ende af molekylerne klæber rigtig godt til materialer med lav overfladeenergi, mens den frie ende klæber rigtig godt til klæbestoffer.

 • Lær, hvordan plasmabehandling kan bruges til at modificere overfladeenergi
  Plasmabehandling

  Plasmabehandlinger udsætter et materiales overflade for en ioniseret gas, der ændrer overfladeatomernes kemiske reaktivitet. Der findes mange forskellige varianter af plasmabehandling, og der findes mange forskellige virksomheder, der specialiserer i plasmabehandlingsservices.

 • Lær, hvordan flammebehandling kan bruges til at modificere overfladeenergi
  Flammebehandling

  Flammebehandling udnytter forbrændingskemien i en flamme til kemisk at ændre et materiales overfladeatomer. Som ved plasmabehandlinger findes der en række virksomheder, der er specialiseret i flammebehandling af forskellige materialer.


Overfladerenhed

Selvom vi lige har brugt en masse tid på at forstå udfordringerne ved forskellige materialer, sker der jo i virkeligheden det, at et materiale, der skal klæbes, leveres med en overflade, der er forurenet. Der kan være tale om fx støv, olie, fedt, fingeraftryk eller enhver anden type forurening, der kan havne på en overflade.

 • Forurening kan resultere i:

  • Reduceret kontakt imellem klæbestoffet og overfladen, hvilket forhindrer klæbning
  • Reduceret klæbeevne for klæbestoffet, der forhindrer effektiv udflydning
  • Reduceret klæbestyrke
 • En ren overflader giver maksimalt potentiale for udflydning og overfladekontakt
  Effektiv udflydning

  Rene overflader giver maksimal udflydnings- og overfladekontaktpotentiale

 • En forurenet overflade hæmmer potentialet for overfladekontakt og udflydning
  Ineffektiv udflydning

  En forurenet overflade hæmmer potentialet for overfladekontakt og udflydning

 • Det er meget ofte nødvendigt at rengøre et materiale grundigt inden klæbning for at garantere, at klæbestoffet danner ordentlig kontakt. Der er flere forskellige måder at gøre det på:
   

  • Brug en blanding af 50/50 isopropanol (IPA)/vand. Det er generelt nok til plasttyper, der ikke kræver en fedtet coating for at beskytte deres integritet.
  • Rens med skrappere opløsningsmidler, herunder acetone eller 2-butanon (MEK). Mange metaller leveres med en fedtet coating, der har til formål at forebygge iltning (rust), eller som følge af fremstillingsprocessen (fx smøremidler).
  • Affedt med et affedtningsprodukt til industriel brug efterfulgt af en afrensning med et opløsningsmiddel. Dette anvendes ofte kun på metaller, der ikke bare er dækket af fedtstof fra fremstillingsprocessen, men som også er meget snavsede.

Afslibning – når rengøring ikke kan gøre det

Der er tilfælde, hvor rengøring alene ikke kan fjerne forureningen på et materiales overflade. Injektionsformet plast kan indeholde spor efter formfrigørende midler, der er designet til at modstå mange typer af opløsningsmidler. Oxidlag på metaller (fx rustent jern) er bundet til overfladen og kan ikke fjernes ved rengøring med opløsningsmidler alene. Visse olier, der anvendes i industrien, er modstandsdygtige over for opløsningsmidler og kemikalier for at beskytte en metaloverflade mod at lide skade under transport.

 • Eksempel på en overflade uden klargøring, inden klæbning
  Overflade uden forberedelse
 • Eksempel på en overflade efter én rengøring, inden klæbning
  Overfladen efter første rengøring

Overfladeklargøringsprocess ved brug af afslibning

For at forberede en overflade tilstrækkeligt til klæbning kan det være nødvendigt at tilføje et afslibningstrin til processen.

1. Rengør først – en første omgang rengøring kan fjerne meget af den eksisterende forurening og vil forhindre udtværing af forureningspartiker under slibningen.

2. Slib – slibning med standard-slibeark eller ikke-vævede slibeark kan fjerne den forurenede overflade og tilføre ruhed.

3. Rengør – afsluttende rengøring fjerner alle eventuelle rester fra slibningen og efterlader en ny ren overflade til klæbning.

 • Eksempel på en overflade efter slibning, inden klæbning
  Overflade efter slibning
 • Eksempel på en overflade efter to gange rengøring, inden klæbning
  Overfladen efter anden rengøring

Relaterede uddannelsesartiker


Kontakt os
Vi er her for at hjælpe.

Vi hjælper gerne med at finde det rette produkt til dit projekt. Kontakt os, hvis du har brug for råd om produkter, teknik eller anvendelse eller vil samarbejde med en teknisk specialist fra 3M, eller ring til os på +45 89 87 23 48.

Vi hjælper gerne med at finde det rette produkt til dit projekt. Kontakt os, hvis du har brug for råd om produkter, teknik eller anvendelse eller vil samarbejde med en teknisk specialist fra 3M, eller ring til os på +45 89 87 23 48.