Effekter af overfladeruhed

Fordelene ved slibning ligger ikke kun i fjernelsen af forurening. En ru overflade til sammenføjning medfører ofte stærkere sammenføjninger af flere forskellige årsager:
 

 • Ruhed medfører et øget overfladeareal, som klæbestoffet kan danne kontakt med, når der dannes en sammenføjning
 • En ru overflade giver yderligere mekanisk sammenlåsning på fladen
 • Uregelmæssigheder på overfladen kan begrænse revnedannelse og give mulighed for stærkere, mere træthedsresistente sammenføjninger

Ruhed, især overdreven ruhed, er dog ikke altid en fordel. For at kunne klæbe på en ru overflade er det nødvendigt for klæbestoffet at flyde ind i de revner og hulrum, slibningen har skabt. Det gælder både for flydende lim og tape. Tape flyder OGSÅ ud! Hvis klæbestoffet ikke kan flyde ud, er der mindre kontakt imellem klæbestof og overflade, og luftlommer kan resultere i reduceret styrke eller sammenføjninger, der er dårligt beskyttet imod miljømæssige påvirkninger.

 • Meget tynde tapetyper kan kræve en meget glat overflade for at kunne danne en effektiv sammenføjning.

  Tynde tapetyper

  Meget tynde tapetyper kræver ofte meget glatte overflader for at kunne danne en sammenføjning. Forestil dig, hvor stort et mellemrum en tape, der er 50,8 mikrometer tyk, kan spænde over uden fylder, og de luftlommer, der opstår i den forbindelse.

 • Tykke tapetyper kan klæbe effektivt på relativt ru overflader.

  Tykke tapetyper

  Tykke tapetyper kan klæbe til relativt ru overflader, især overflader, der er slebet med ikke-vævede slibeark såsom Scotch-Brite™ Ark 7447.

 • Høj-viskositetsvæsker kan udfylde mellemrum på op til 0,25”.

  Høj-viskositetsvæsker

  Selvom de ikke er i stand til at flyde ind i meget små revner og hulrum, er høj-viskositetsvæsker de mest effektive, når det gælder udfyldning af mellemrum med mulighed for udfyldning af mellemrum på op til 6,35 mm. Det er vigtigt, når man skal klæbe meget ru materialer såsom ubehandlet fiberglaskomposit.

 • Lav-viskositetsvæsker kan flyde fuldstændigt ud, hvilket gør dem i stand til at klæbe mange vanskelige materialer.

  Lav-viskositetsvæsker

  Lav-viskositetsvæsker har nemmest ved at flyde ind i alle en overflades revner og hulrum. Selvom de ikke er lige så gode til at udfylde mellemrum som høj-viskositetsvæsker, gør deres evne til komplet udflydning over en overflade dem i stand til at sammenføje visse meget vanskelige materialer såsom cyanoakrylater til gummi.

Selvom det er vigtigt at overveje overfladens ruhed eller afstanden imellem materialerne, bør valget af flydende lim eller tape aldrig foretages på denne baggrund alene. De mange overvejelser ved valget af et klæbestof inkluderer alle egenskaberne forbundet med videnskaben bag klæbning: overfladevidenskab, klæbestofkemi og samlingsgeometri.

Uddannelsesartikler relateret til tape, flydende klæbestoffer og overfladeruhed


Kontakt os
Vi er her for at hjælpe.

Vi hjælper gerne med at finde det rette produkt til dit projekt. Kontakt os, hvis du har brug for råd om produkter, teknik eller anvendelse eller vil samarbejde med en teknisk specialist fra 3M, eller ring til os på +45 89 87 23 48.

Vi hjælper gerne med at finde det rette produkt til dit projekt. Kontakt os, hvis du har brug for råd om produkter, teknik eller anvendelse eller vil samarbejde med en teknisk specialist fra 3M, eller ring til os på +45 89 87 23 48.