Design af klæbesamlinger med henblik på energioverførsel

Ved nogle arbejdsopgaver kræves der energioverførsel fra en overflade til en anden, og ved nogle er det nødvendigt, at energien absorberes eller spredes. Valget af klæbestof har betydning for, hvor godt en samling overfører energi ved at samle overflader eller ved at absorbere energi mellem overflader.

Der er normalt tale om mekanisk energi, og der er også den, vi fokuserer på nedenfor. Men der er også situationer, hvor der kræves overførsel eller spredning af termisk eller elektrisk energi. Klæbestoffer har forskellige termiske og elektriske egenskaber, og derfor er valget af klæbestof lige så vigtigt i disse tilfælde.

 • Lær mere om energioverførsel via rigide lime og limsamlinger. Billede af golfkølle, der rammer bold.

  Overførsel af energi

  Et perfekt eksempel på overførsel af energi er den lille samling, hvor et golfkøllehoved er fastgjort til skaftet. Der findes ingen golfspillere, som ønsker, at energien fra svinget spredes, når den kommer i kontakt med bolden, og derfor skal så meget af energien som muligt overføres ved hjælp af en rigid lim. Det samme gør sig gældende ved klæbning af kompositdrivaksler. Motoren leverer et drejningsmoment, og herefter er en effektiv energioverførsel til hjulene af altafgørende betydning for ydeevnen.


 • Lær, hvordan energien kan absorberes og afbødes via klæbestoffer og tape. Billede af vibrerende overflader.

  Energiabsorption

  Et anvendelsesformål, hvor man ønsker at absorbere energi, kunne være sidepanelerne på en anhænger eller en kassevogn. Hvis de var fastgjort med en rigid lim, ville hele strukturen vibrere og ryste ved hvert eneste bump på vejen – for slet ikke at nævne kraftig sidevind. Hvis man i stedet for vælger et viskoelastisk lim eller tape, kan man afbøde og absorbere noget af denne energi. Af andre eksempler, hvor man ønsker energiabsorption, kan nævnes puder til sportsudstyr, tablet-computere og bildøre.

  Samlingens design passer ofte til valget af klæbestofkemi. Hvis man sammenligner samlingsdesignet hos forskellige samlinger med klæbestofkemien og fremstillingsprocesserne, kan man indsnævre det perfekte valg til alle typer af samlinger.


Relaterede uddannelsesartiker


Følg os
Vi er her for at hjælpe.

Har du brug for hjælp med at finde det rette produkt til dit projekt? Kontakt os, hvis du vil have et godt råd vedrørende produkter, teknik eller anvendelsesformål. Vil du samarbejde med en af 3M's tekniske specialister eller tale om dit projekt? Ring til os på +45 89 87 23 48.

Har du brug for hjælp med at finde det rette produkt til dit projekt? Kontakt os, hvis du vil have et godt råd vedrørende produkter, teknik eller anvendelsesformål. Vil du samarbejde med en af 3M's tekniske specialister eller tale om dit projekt? Ring til os på +45 89 87 23 48.