Lymfødem i praksis
Sundhedspersonale og deres rolle

Sundhedsteamet – hvem er de, og hvad laver de?

 • Disse personer er sundhedspersonale, som er involveret i diagnosticering og behandling af patienter med kronisk ødem og lymfødem.


Et tværfagligt team

 • Lokal sygeplejerske (herunder sygeplejerske i lægepraksis)
  Definition – En sygeplejerske, som besøger og behandler patienter i deres hjem eller i lægepraksissen, som arbejder i et bestemt område eller i tilknytning til en bestemt lægepraksis eller et bestemt sundhedscenter.

  Rolle – Direkte kontakt med patienten, til støtte for den praktiserende læges kliniske specialists behandlingsplan.
 • Definition – En speciallæge, som diagnosticerer og behandler hud-, hår- og neglelidelser.

  Rolle – Henvisning kan være påkrævet i tilfælde af cellulitis, mistanke om overfølsomhed eller andre hudlidelser, som optræder samtidig med kronisk ødem eller venøs insufficiens.
 • Definition – Læge, som behandler akutte og kroniske sygdomme og giver forebyggende behandling og sundhedsuddannelse til patienter.

  Rolle – Ofte det første kontaktpunkt for patienter med lymfe- eller venesygdomme; udvikler behandlingsplaner sammen med andre tværfaglige team-medlemmer, henviser patienten efter behov; primær opfølgningskontakt.
 • Definition – Kaldes somme tider sygeplejehjælpere eller støttearbejdere; social- og sundhedsassistenter er ikke uddannede sygeplejersker, men arbejder i et team med blandede kompetencer sammen med sygeplejersker, jordemødre og andet sundhedspersonale.

  Rolle – Støtter behandling og patienternes komfort og velvære.
 • Definition – En specialist i infektionssygdomme er en dr. med., som er kvalificeret som ekspert i diagnosticering og behandling af infektionssygdomme.

  Rolle – At gennemgå en patients medicinske data, herunder journaler, røntgenbilleder og laboratorierapporter, når det er vanskeligt at diagnosticere en infektion eller en patient ikke reagerer på behandlingen af en sygdom. Specialisten kan give særlig indsigt i test, som vil være nyttig til diagnosticering og forståelse af infektionen og forebyggelse af tilbagevendende infektioner.
 • Definition – Praktiserende klinisk speciallæge, som giver lymfødem-fokuseret behandling af patienter, herunder vurdering og diagnosticering, og lymfødeminformation til andet sundhedspersonale.

  Rolle – Vurderer, diagnosticerer og behandler patienter med lymfødem; måler, ordinerer, tilpasser og forklarer brugen og behandlingen af kompressionsstrømper; kommunikerer information om behandling til andre medlemmer af det tværfaglige team.
 • Definition – En person, som er fagligt kvalificeret til at forberede og dispensere lægemidler og andre recepter fra en passende læge; kan også ordinere for sygdomstilstande inden for deres egne kompetencer.

  Rolle – Udføre årlig gennemgang af ordineringer, sammenkæde information tilbage til den praktiserende læge; rådgive medlemmer af det tværfaglige team i bedste praksis for ordinering; har hyppige kontakter med patienter for at kommunikere med andre medlemmer af det tværfaglige team; fungerer som "sikkerhedsnet".
 • Definition – Sundhedsperson med licens, som kan hjælpe patienterne med at reducere smerter og forbedre eller gendanne mobilitet via manuel behandling, terapeutiske øvelser og anvendelse af elektrofysiske behandlingsmetoder.

  Rolle – At hjælpe med at øge patienternes mobilitetsstatus; dirigere patienter til den praktiserende læge, hvis der observeres øget ødem eller hudændringer på ekstremiteten.
 • Definition – En sundhedsperson, som diagnosticerer og behandler abnormiteter på de nedre ekstremiteter, typisk fod og ankel.

  Rolle – At dirigere patienter til den praktiserende læge, hvis der observeres øget ødem eller hudændringer på ekstremiteten, at understøtte kontinuerlig brug af kompression.
 • Definition – Klinisk specialsygeplejerske, som fokuserer på at forhindre skader på huden og de underliggende væv, fremmer heling af sår med forsinket heling og kommunikerer information om forebyggelse og heling til andet sundhedspersonale.

  Rolle – Vurderer og diagnosticerer patienter; måler, ordinerer, tilpasser og forklarer brugen og behandlingen af kompressionsstrømper; kommunikerer information om behandling til andre medlemmer af det tværfaglige team.
 • Definition – Klinisk specialsygeplejerske, der fungerer som et centralt medlem af det vaskulære team, vurderer og diagnosticerer patientlidelser og kommunikerer om og koordinerer tjenester og behandling mellem hospitalet og lokalsamfundet.

  Rolle – Vurderer og diagnosticerer patienter; måler, ordinerer, tilpasser og forklarer brugen og behandlingen af kompressionsstrømper; kommunikerer information om behandling til andre medlemmer af det tværfaglige team.
 • Definition – En speciallæge, som fokuserer på medicinske og kirurgiske indgreb til behandling af sygdomme, der påvirker karsystemet, herunder sygdomme i arterier, vener og lymfekar.

  Rolle – At behandle den underliggende sygdom via kirurgisk indgreb. Dirigere patienter til den relevante læge, hvis ødemet øges, eller der opstår hudændringer på ekstremiteten.

 • Anna

  Annas historie

  Jeg hedder Anna, og jeg har sekundært lymfødem efter en operation for melanom. Jeg har oprettet en instagram-profil, hvor jeg kommer i kontakt med patienter over hele verden og forsøger at hjælpe dem med at acceptere og favne deres tilstand, samtidig med at jeg giver dem håb og opmuntring til at leve et bedre liv med lymfødem. Jeg deler, hvordan jeg håndterer mit eget lymfødem hver dag, tips og gode råd, og hvordan man kan klæde sig, når man er begrænset af et lymfødem. Jeg har nu skrevet en bog om mit forløb, som hedder "Lymfødem efter kræft: Stile_Compresso" for at øge bevidstheden om lymfødem og give andre patienter nyt håb.

  Følg mig på instagram @stile_compresso