Billede af flere klæbeprodukter fra 3M – spraylim, smeltelim, tape og lim- og tætningsmasse.

Typer af klæbestof og 3M kontinuerlig klæbning

Siden første opfindelse af lim, som bestod af birkebarkstjære, har det grundlæggende princip i lim været det samme: brug af et flydende råmateriale, som holder to overflader sammen. I dag har fremskridt inden for naturligt afledte og syntetiske materialer resulteret i to almindelige typer industrielle klæbeprodukter. De mest almindelige typer industrielle klæbestoffer er lim og tape.


Et flydende klæbestof, der påføres mellem to overflader, og ved en fysisk forandring eller kemisk reaktion danner et fast materiale, som sammenføjer de to overflader. Lim fås i flere forskellige typer, hvilket giver producenterne mulighed for at tilbyde kunderne en lim, der kan opfylde forskellige specifikationer.

  • I en to-komponent-lim blandes komponent A med komponent B, og den resulterende kemiske reaktion giver den endelige sammenføjning.

  • Reaktiv en-komponent-lim indeholder en enkelt komponent, der reagerer kemisk, hyppigst når den udsættes for varme, lys eller fugt.

  • Smeltelim er fast ved stuetemperatur, men påføres som en smeltet, flydende lim. Når limen igen får stuetemperatur, bliver den fast igen og danner en sammenføjning.

  • Reaktiv smeltelim er en unik lim med samme egenskaber som både smeltelim og reaktiv en-komponent-lim.

  • Opløsningsmiddel- og vandbaseret lim bruger en flydende bærer (opløsningsmiddel eller vand) til at påføre limen på overfladerne. Bæreren fordamper, og limen forbliver tilbage. Almindelige leveringsmetoder omfatter tuber, spande og aerosoldåser.


Tape er trykfølsomt klæbestof, og det giver en løsning med merværdi for kunden, fordi leverandøren har gjort råmaterialerne reaktive på forhånd. Kunden får et fuldt hærdet materiale med de nødvendige viskoelastiske egenskaber til at holde to materialer sammen, ofte ved hjælp af tryk.

  • Et lag trykfølsomt klæbestof parres med en release liner. De fås også som “dobbeltliner”, hvor der er en liner på begge sider.

  • Trykfølsomt klæbestof lamineres på begge sider med et filmbærelag. Dette gør det muligt at give tapen forskellige funktioner på side A og side B.

  • Trykfølsomt klæbestof lamineres med et trykfølsomt klæbestof på hver side af en skumbærer (f.eks. akryl, urethan, polyethylen). Det gør det muligt at give tapen forskellige funktioner på side A og side B, og skummet giver unikke revneudfyldende eller elastomeregenskaber.

  • Trykfølsomt klæbestof lamineres til et mekanisk låsesystem med en liner.


En uendelig mangfoldighed af designkrav har ført til udvikling af et bredt udvalg af lim- og tapeprodukter og -typer. Dette brede udvalg er repræsenteret i det spektrum af sammenføjningsteknologier, der hos 3M kendes som kontinuerlig klæbning med lim og tape. Dette udvalg af kontinuerlig lim og tape varierer fra aftageligt trykfølsomt klæbestof, som svarer til det, der ses på Post-It® Notes, til hærdende epoxylim med høj styrke, som bruges til at sammenføje delene i et fly.

Billede af bredt udvalg af klæbetyper og egenskaber inden for 3M kontinuerlig klæbning.