Hvordan virker klæbning?

For bedre at kunne forstå hvordan eller hvorfor en lim klistrer fast til en overflade, hjælper det at forstå klæbningsmekanismerne. Der er fire alment anerkendte metoder til klæbning af lim og tape på en overflade.

 • Kemisk klæbning er den stærkeste klæbningsmekanisme og sker på molekyleplan. Grafik, der illustrerer kemisk klæbning

  Kemisk klæbning

  Kemisk klæbning sker via molekylær kontakt på overfladen. Det er den stærkeste klæbningsmekanisme, hvor der sker en sammenføjning mellem funktionelle grupper i limen og atomer/molekyler på overfladen. Denne mekanisme bidrager til den strukturelle styrke i mange lime, som for eksempel epoxylim til klæbning af aluminium.

 • Mekanisk sammenlåsning sker, når limen flyder ind i porerne på overfladen. Grafisk demonstration af effekten af flydende lim i mekanisk sammenlåsning.

  Mekanisk sammenlåsningsklæbning

  Mekanisk sammenlåsning sker, når limen flyder ind i porerne på overfladen. Sammenlåsningen giver en fysisk hindring mod revnedannelse på fladen. Den øger også overfladearealet, øger den totale kontakt mellem lim og overflade. Flydende lim flyder nemt ved påføring på overfladen, før den tørrer eller hærder. Klæbende tape flyder fortsat langsomt over tid og opbygger styrke samtidig.

 • Diffusionsklæbning er almindelig i samlinger med materialer, der har lav overfladeenergi, som er svære at klæbe på. Grafik, der illustrerer diffusionsmekanismen for klæbning.

  Diffusionsklæbning

  Diffusion opstår, når den klæbende polymer er i stand til at gennemtrænge og vikle sig ind i en polymeroverflade. Der dannes en flade med indviklede polymerkæder, der sammenføjer lim og overflade. Denne mekanisme er almindelig i samlinger med materialer, der har lav overfladeenergi, som er svære at klæbe på, som for eksempel polypropylen.

 • Elektrostatisk klæbning er den mest almindelige inden for anvendelse af tape. Grafik, der illustrerer elektrostatisk klæbning af tape og overflade.

  Elektrostatisk klæbning

  Elektrostatisk klæbning sker, når klæbestoffets ladede overflade trækkes mod den modsat ladede overflade, og det er mest almindeligt ved anvendelse af tape. Det er det fænomen, der ofte ses, når man forsøger at tape en æske eller pakke en gave ind.