Kategorisering af overfladeenergi

Du kender et materiales overfladeenergi i dyn pr. cm … og hvad så nu? Materialers overfladeenergi kan klassificeres i tre grupper: høj, medium og lav overfladeenergi.

Høj overfladeenergi

 • Mange metaller og glas har høje overfladeenergier på 100- eller 1.000-vis af dyn/cm.

  Molekyler på overfladen er så kraftigt tiltrukket af hinanden, at de også meget let tiltrækkes af væskemolekyler. Derfor har disse materialer relativt let ved at skabe udflydning og dermed klæbe. Materialer med høj overfladeenergi har overfladeenergier i størrelsesordenen 100- eller 1.000-vis af dyn/cm og omfatter mange typer metal samt glas.


Medium overfladeenergi

 • Mange typer af specialudviklet plast og naturmaterialer har overfladeenergier på op til 300 dyn/cm.

  Alting er relativt. Et sted imellem perfekt udflydende film og perfekte sfæriske dråber definerer vi medium overfladeenergi. Her er der typisk tale om materialer med en overfladeenergi på mellem 36 dyn/cm og ca. 300 dyn/cm. Mange typer af specialudviklet plast har overfladeenergier inden for dette område, og det samme har materialer som træ, sten og beton.


Lav overfladeenergi

 • Materialer med en lav overfladeenergi (under 36 dyn/cm) er meget svære at klæbe på.

  Molekyler på overfladen af materialer med lav overfladeenergi hviler ret meget i sig selv. Der er meget lidt tiltrækning til nogen molekyler, især klæbestofmolekyler. Materialer med en overfladeenergi under 36 dyn/cm falder i kategorien lav overfladeenergi og er meget svære at klæbe på. Disse omfatter blandt andet polyolefinplast såsom polypropylen og polyethylen samt "slip let"-overflader som fx teflon (PTFE).


Overfladeenergi i forskellige materialer

 • Overfladeenergi udtrykkes i energienheder pr. areal eller

  Tænk på materialesammenføjningskategorierne og områderne for overfladeenergi for hver (afbildet til højre). For hver af disse kategorier vil vi undersøge overfladeenergierne for almindeligt forekommende materialetyper.

Plast

Sammenlign overfladeenergierne i forskellige typer af plast.
 • Plasttyper med lav overfladeenergi

  LSE-plast er generelt blødt og har en lav densitet og et lavt smeltepunkt. Disse materialer med lav overfladeenergi klæber sammen og afviser væske, hvilket gør dem svære at klæbe på. 3M har designet lim og tape, der fungerer, men der er langt færre muligheder at vælge imellem.

 • Specialudviklet plast

  Specialudviklet plast er meget almindeligt i produktionen: Det er billigt, stærkt og holdbart, og samtidig er det let og nemt at forme til komplicerede figurer og former, så det passer til specifikke designbehov. Specialudviklet plast har højere overfladeenergier end LSE-plast, så det giver lettere udflydning for tape og lim og dermed bedre klæbning.

Traditionelle materialer

Der er tale om en bred og varieret vifte af materialer: Kort sagt omfatter gruppen masser af ting, der har højere overfladeenergier end plast, men lavere overfladeenergier end metaller. Denne kategori inkluderer gamle teknologier som glas, keramik og beton såvel som naturmaterialer som træ, læder og tekstil. Traditionelle materialer er relativt lette at klæbe, men hvert materiale har sine egne problemstillinger.

Få mere at vide

Denne oversigt viser overfladeenerginiveauerne for traditionelle produktionsmaterialer.

Metal

Metaller er stærke og fungerer godt inden for et stort temperaturområde og i en lang række miljøer. De har meget høje overfladeenergier, og de er modtagelige for kontakt med væsker og giver dermed nem udflydning. De fleste lim- og tapetyper klæber til de fleste metaller, så når du har brug for at klæbe på metal, har du en lang række klæbemuligheder at vælge imellem.

Få mere at vide

Denne oversigt viser overfladeenerginiveauerne for forskellige typer metal.

Relaterede uddannelsesartiker


Kontakt os
Vi er her for at hjælpe.

Vi hjælper gerne med at finde det rette produkt til dit projekt. Kontakt os, hvis du har brug for råd om produkter, teknik eller anvendelse eller vil samarbejde med en teknisk specialist fra 3M, eller ring til os på +45 89 87 23 48.

Vi hjælper gerne med at finde det rette produkt til dit projekt. Kontakt os, hvis du har brug for råd om produkter, teknik eller anvendelse eller vil samarbejde med en teknisk specialist fra 3M, eller ring til os på +45 89 87 23 48.