Sårbehandling
Sårbehandling

Udfordringer ved sårbehandling

 • Lymfødem-sygeplejerskekonsulent

  Ikke to patienter er ens, og det er deres sår heller ikke. Det er derfor, sårbehandling kræver specialuddannelse og -ekspertise samt instinkt og intuition. Som kliniker kan du stå over for mange udfordringer, når du giver dine patienter sårbehandling. Dette omfatter behandling af sår, mens man også samtidig arbejder på at holde patientens hud sund og beskytte den mod infektion.

  Sår kan klassificeres som enten akutte eller kroniske af natur. Akutte sår kan defineres som, "Sår, der heler som forventet", og kroniske sår som "Sår, der ikke heler som forventet eller som hænger fast i en eller anden fase af sårheling i en periode på seks uger eller mere".


Præsentationsvideoer


Anvendelse af alfabetet på behandling af venøse bensår


Referencer

Harding K, et al. Simplifying venous leg ulcer management. Konsensusanbefalinger. Wounds International 2015


3M hud- og sårbehandlingsløsninger

Vi forenkler dine behov for hud- og sårbehandling og finder optimale løsninger.

hud sårbehandlingsløsninger

Tryksår

 • tryksår cavilon
  • Hudskader har potentiale til at medføre alvorlige konsekvenser som f.eks. infektion.
  • Selv mindre hudskader kan give ubehag og smerter og øge patientens lidelser.
  • Hudskader giver et negativt klinisk resultat og en dårlig patientoplevelse.

  Varm og fugtig hud er mere sårbar over for den skadelige påvirkning fra tryk og forskydning, som er velkendte risikofaktorer i forbindelse med dannelse af tryksår. Overvej at bruge en forbinding med egenskaber, der reducerer den mængde fugt, der indkapsles ved hudens overflade.

  Anatomiske steder, der ligger oven på et knogleudspring, f.eks. hælen og sacrum, udgør mere end halvdelen af alle tryksår³ på grund af deres sårbarhed over for tryk, friktion og forskydninger.

  Nøgleprincipperne for bedste praksis sikrer, at den rigtige behandling og proces følges for at fremme levering af de højeste standarder for behandling på tværs af alle behandlingssammenhænge og af alt sundhedspersonale. Denne Erklæring om bedste praksis sigter på at give relevant og nyttig information for at vejlede personer, som er aktive inden for det kliniske område, og som er ansvarlige for håndteringen af hudbehandling i en aldrende patientgruppe.

  Erklæring om bedste praksis
  Cavilon-brochure
  Produktkatalog


Hvordan påvirker sår livskvaliteten? - Af Mark Collier

 • En patients "livskvalitet" afhænger af, at denne er tilfreds med følgende aspekter af sit liv: fysiske, psykologiske, følelsesmæssige, sociale (og økonomiske) og åndelige.

  Der kan være mange årsager til, at patienter med sår kan føle sig isolerede og ensomme, eller at oplevelsen af deres livskvalitet er blevet negativt påvirket. Ligesom alle sår og lidelser er forskellige, så er alle patienter det også. Nogle patienter føler, at deres sår reducerer deres livskvalitet. De kan citere følgende årsager:

  Såret gør ondt, og gør det svært at bevæge sig
   

  • Såret producerer en masse væske og er pinligt, hvis det gør bandager og/eller tøj vådt.
  • Nogle sår kan lugte grimt, og det kan også være pinligt og medføre lavt selvværd.

  En fornemmelse af, at man er en byrde for familie og venner

  Sår kan have en fysisk indvirkning såsom smerter, lugt, forringet mobilitet og søvnløse nætter, men de har også en social indvirkning, fordi patienterne måske vil gå mindre ud og se deres venner og pårørende mindre hyppigt. For patienter, som er i beskæftigelse, betyder det at leve med et sår, at de måske er nødt til at holde op med at arbejde, hvilket kan give økonomiske problemer, foruden en fornemmelse af at have mistet sin uafhængighed.